AKRYLOAMID

Akryloamid w wodzie wodociągowej



 
 
 
 
 
 
 

Akryloamid w produktach zawierających duże ilości skrobii
poddanych zbyt długo zbyt wysokiej temperaturze

W dniu 28. czerwca 2002r. na zakończenie konsultacji ekspertów FAO/WHO w sprawie zagrożeń zdrowia związanych ze spożywaniem produktów spożywczych zawierających niebezpieczne dla zdrowia człowieka ilości akryloamidu wydano tymczasowe zalecenia:
1. pożywienie nie powinno być poddawane zbyt długo zbyt wysokiej temperaturze, aczkolwiek obróbka cieplna, zwłaszcza mięsa i jego przetworów powinna być na tyle dokładna, aby uległy zniszczeniu czynniki chorobotwórcze obecne w żywności.
2. ludzie powinni wybierać zrównoważone i zróżnicowane pożywienie,  w którego skład powinno wchodzić dużo owoców i warzyw i umiarkowana ilość potraw smażonych i tłustych
(...)


 



ALFABETYCZNY SPIS ZAWARTOŚCI
STRON INTERNETOWYCH DOMENY HALAT.PL
DOTYCZĄCYCH OCHRONY ZDROWIA