BYLICA


 
 
 
 
Chleb
1 kg mąki żytniej
15 dkg mąki pszennej
1 dkg drożdży
1 łyżka cukru

Wieczorem, przed dniem pieczenia chleba, rozdrobić drożdże w letniej wodzie z cukrem (około 1/4 litra), dodać do drożdży mąki i zmieszać na gęste ciasto, przykryć, postawić w cieple (nie za gorąco). Na drugi dzień wyrobić resztę mąki z zaczynem i solą, dodawszy odpowiednio letniej wody, na pulchne, nie za twarde ciasto. Do ciasta można dodać wedle upodobania kminek lub czarnuszkę. Uformować bochenek lub też ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem lub wysypanej mąką, postawić w cieple, żeby urosło do podwójnej prawie objętości. Posmarować z wierzchu wodą i piec w gorącym piecu 1 godz. Po wyjęciu przeciągnąć po wierzchu wodą i zawinąć w serwetę, wtedy skórka na chlebie będzie miękka.
 


 
Kwas chlebowy

25 dkg żytniego razowego chleba
1/2 dkg drożdży
1 cytryna lub kwasek cytrynowy
4 l wody
20-25 dkg cukru

Chleb razowy wysuszyć. Zalać wrzącą wodą, zostawić na kilka godzin. Gdy płyn przestygnie, przecedzić, dać cukier, rozpuszczone w cukrze drożdże, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Zostawić na 24 godziny. Następnie zlać do butelek, zakorkować i wynieść na 3 dni do chłodnego pomieszczenia, po czym używać.
 


 
więcej już wkrótce
 


 
 
Szkoła Zielarzy Ślężańskich
Medycznego  Centrum  Konsumenta
PROGRAM, MATERIAŁY I WARUNKI UCZESTNICTWA

 

Towarzystwo Ślężańskie
Sulistrowiczki-Wrocław-Warszawa

Formularz kontaktowy na Stronie Głównej

Towarzystwo Ślężańskie

Ślęża

Grupa Ślęży - fragment starej mapy i mapa turystyczna

Sanktuarium Ślężańskiej Matki Bożej Dobrej Rady w Sulistrowiczkach

Ziemia Ślężańska w internecie

Śląsk
 

SOBÓTKA - OBRZĘD PRASŁOWAŃSKI

PIEŚŃ ŚWIĘTOJAŃSKA O SOBÓTCE

TY JESTEŚ PRZEŚLICZNĄ RÓŻĄ
 


 

MEDYCZNE CENTRUM KONSUMENTA


ZDROWY POLAK