DODATKI DO ŻYWNOŚCI

SUBSTANCJE DODATKOWE DOZWOLONE
I INNE SUBSTANCJE OBCE
DODAWANE DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK
objaśnienia

Uwaga!
od 1. maja 2004r. obowiązuje
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu
(Dz. U. Nr 94, poz. 933),
które zgodnie z intencją Ministra Zdrowia
w czasie od 23. kwietnia 2004
do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej
(czyli 1. maja 2004r.)
zastąpiło
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu
i warunków ich stosowania
(Dz. U. Nr 87, poz. 805)

GRUPA 1:

BARWNIKI
objaśnienia

I. BARWNIKI ORGANICZNE NATURALNE
II. BARWNIKI IDENTYCZNE Z NATURALNYMI
III. BARWNIKI ORGANICZNE SYNTETYCZNE
IV. BARWNIKI NIEORGANICZNE


Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z dnia 5 lutego2001 r. Nr 9, poz. 72)
tekst rozporządzenia

Załącznik nr 2

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG ICH FUNKCJI TECHNOLOGICZNYCH

1. Barwniki

I. BARWNIKI ORGANICZNE NATURALNE
 
Lp.
Nazwa
Nr colour Index 1987
Nr
Maksymalna dawka mg/kg
Środki spożywcze
Uwagi
1
2
3
4
5
6
7
1 Annato (biksyna, norbiksyna) 75120 E 160b 10 Margaryny, mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych, minarina, inne emulsje tłuszczowe, tłuszcz bezwodny Barwnikiem E 160b można barwić wyłącznie środki spożywcze wyszczególnione w rubryce 6, z zastrzeżeniami wynikającymi z załącznika nr 2 p.1.
20 Dekoracje i powłoki
10 Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie
20 Lody i ich koncentraty
10 Likiery łącznie z napojami wzmocnionymi o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj.
15 Sery topione aromatyzowane lub z dodatkami smakowymi
15 Ser dojrzewający Pomarańczowy, Żółty oraz lekko dobarwiany, sery topione niearomatyzowane i/lub bez dodatków smakowych
10 Desery
20 Ekstrudowane lub ekspandowane aromatyzowane pikantne wyroby typu sneksy i czipsy
10 Aromatyzowane pikantne wyroby typu sneksy oraz aromatyzowane pikantne powłoki orzeszków
10 Ryby wędzone
20 Jadalne powłoki serów i jadalne osłonki
50 Red Leicester ser
35 Mimolette ser
25 Ekstrudowane, napowietrzane i/albo owocowo aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe
2 Antocyjany1 - E 163 - Wyroby ciastkarskie i ciasta, wyroby cukiernicze, napoje winopodobne, Naturalnymi barwnikami organicznymi można barwić środki spożywcze wymienione w rubryce 6, z zastrzeżeniami wynikającymi z rubryki 7 oraz z załącznika nr 2 p.1.
3 Betanina (czerwień buraczana) - E 162 - napoje winopochodne, napoje i zaprawy do napojów bezalkoholowych,
4 Chlorofile 75810 E 140i - lody i ich koncentraty,
5 Chlorofiliny 75815 E 140ii - napoje mleczne fermentowane 
6 Chlorofili i chlorofilin kompleks miedziowy zawierający nie więcej niż 200 mg miedzi zjonizowanej na 1 kg barwnika 75815 E 141i E 141ii - aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi, napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe), desery mleczne, desery twarogowe aromatyzowane i/lub z dodatkami
7 Ekstrakt z papryki (kapsantyna, kapsorubina) - E 160c - smakowymi, serki twarogowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi, sery topione Dopuszczalne jest stosowanie laków dozwolonych barwników. 
8 Karmel2 - E 150a - aromatyzowane i/lub z dodatkami
9 Koszenila1 (kwas karminowy) 75470 E 120 - smakowymi, koncentraty: ciast, deserów i napojów, polewy i sosy
10 Kurkumina 75300 E 100 - do deserów cukierniczych, ciast i
11 Likopen - E 160d - lodów, półprodukty żelujące do
12 Luteina - E 161b - dekoracji: ciast, deserów
13 Mieszanina karotenów 75130 E160a (i) - cukierniczych, lodów, kremy do ciast, wiórki kokosowe dekoracyjne, 
14 Węgiel roślinny - E 153 - chrupki kukurydziane, napoje spirytusowe, sosy warzywne, sosy sałatkowe, wyroby typu sneksy i czipsy, śmietanka aromatyzowana (sterylizowana UHT, do ubijania lub ubita), śmietanka w proszku aromatyzowana, jadalne powłoki serów dojrzewających i jadalne osłonki, koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw
        - Whisky, Whiskey, napój spirytusowy zbożowy (inny niż Korn, Kornbrand albo wódka naturalna żytnia Marque narodowa luksemburska), wódka naturalna z wina gronowego, rum, Brandy, Weinbrand, wódka naturalna z wytłoków winogron (inne niż Tsikoudia i Tsipouro i wódka naturalna z wytłoków Marque narodowa luksemburska), Grappa invecchiata, Bagaceira velha, krupnik, arak, winiak, starka, koniak wyłącznie E 150a
        - Miody pitne, piwo, ocet spirytusowy, Cidre bouche wyłącznie E 150a
- Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem (kakaowe, smakowe) wyłącznie E 100, E 150a, E 160a(i)
- Mleko zagęszczone smakowe wyłącznie E 150a
- Majonezy wyłącznie E 160a(i), E 160c
  Zabielacze do napojów wyłącznie E 100, E 150a, E 160a(i)
  Koncentraty ziemniaczane wyłącznie E 100
  Osłonki białkowe do wędlin wyłącznie E 150a
- Mleko, śmietana i śmietanka przeznaczone do wyrobu masła i wszystkich innych przetworów z tłuszczu mlecznego zawierających poniżej 80% tłuszczu wyłącznie E 160a(i)
  Mleko przeznaczone do wyrobu serów dojrzewających wyłącznie E 160a(i), E 160c
  Sosy konserw rybnych z wyjątkiem sosów pomidorowych, półprodukty rybne, sosy konserw mięsnych i mięsno-warzywnych wyłącznie E 160a(i) E 150a, E 160c
  Chleb żytni razowy z mąki typ 2000 wyłącznie E 150a
  Wino aromatyzowane, aromatyzowane napoje na bazie wina z wyjątkiem bitter soda wyłącznie E 150a
  Wino aromatyzowane owocowe wyłącznie E 150a E 163
  Margaryny, mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych, minarina, inne emulsje tłuszczowe, tłuszcz bezwodny wyłącznie E 100 E 160a (i)
- Sage Derby ser wyłącznie E 140, E 141
- Ser dojrzewający Pomarańczowy, Żółty oraz lekko dobarwiany, sery topione niearomatyzowane i/lub bez dodatków smakowych wyłącznie E 160a(i), E 160c
- Morbier ser wyłącznie E 153
125 Red marbled ser wyłącznie E 120
- Red marbled ser E 163
- Americano wyłącznie E 150a, E 163
100 mg/l Americano wyłącznie E 100, E 120 oraz pojedynczo lub łącznie z E 101i, E 101ii, E 102, E 104, E 122, E 123, E 124
- Bitter soda, bitter wino wyłącznie E 150a
100 Bitter soda, bitter wino wyłącznie E 100, E 120 oraz pojedynczo lub łącznie z E 101i, E 101ii, E 102, E 104, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129
- Wina likierowe i markowe wina likierowe produkowane w określonych regionach wyłącznie E 150a
- Warzywa w occie, solance i oleju (z wyjątkiem oliwek) wyłącznie E 140, E 150a, E 141, E160a(i) E 162, E 163
- Ekstrudowane, napowietrzane i/albo owocowo aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe wyłącznie E 160a(i), E 160c
200 Owocowo aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia wyłącznie E 120, E 162, E 163 (pojedynczo lub łącznie)
- Dżemy, galaretki, marmolady i podobne przetwory owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi wyłącznie E 100 E 140, E 141 E 150a, E 160a(i), E 160c, E 162 E 163
100 Dżemy, galaretki, marmolady i podobne przetwory owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi wyłącznie E 120, E 160d, E 161b pojedynczo lub łącznie z E 104, E 110, E 124, E 142
100 Burger meat z dodatkiem warzyw i/albo przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4% wyłącznie E 120
- Burger meat z dodatkiem warzyw i/albo przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4% wyłącznie E 150a
- Pasturmas (jadalna zewnętrzna powłoka) wyłącznie E 100, E 101i, E 120
100 Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe limitowanie dotyczy E 100,
200 Kandyzowane owoce i warzywa, Mostarda di frutta E 120, E 160d, E 161b
200 Półprodukty z czerwonych owoców pojedynczo lub
500 Elementy dekoracyjne i glazury wyrobów łącznie z E 160e, E 160f
200 Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie (np. herbatniki, wafle) oraz dozwolonymi syntetycznymi barwnikami organicznymi
500 Dodatki do potraw z wyjątkiem przypraw
300 Musztarda
500 Zamienniki łososia
500 Surimi
100 Aromatyzowane sery topione
100 Pasty rybne i pasty ze skorupiaków
250 Wstępnie obgotowane skorupiaki
300 Ikra ryb z wyjątkiem kawioru
  Suche, pikantne ziemniaczane zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy:
200 ekstrudowane lub ekspandowane pikantne wyroby typu sneksy,
100 inne pikantne wyroby typu sneksy i pikantne powłoki orzechów
200 Wino aromatyzowane, aromatyzowane napoje na bazie wina i aromatyzowane koktajle na bazie wina
200 Wino owocowe (spokojne i musujące), napoje winopodobne z wyjątkiem Cidre bouche, aromatyzowane wino owocowe
300 Wyroby cukiernicze z wyjątkiem produktów piekarskich delikatesowych i wyrobów ciastkarskich (np. herbatniki, wafle)
200 Napoje spirytusowe gatunkowe łącznie z napojami o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. z wyjątkiem: Whisky, Whiskey, napoju spirytusowego zbożowego (innego niż Kora, Kornbrand albo wódka naturalna żytnia Marque narodowa luksemburska), wódki naturalnej z wina gronowego, rumu, Brandy, Weinbrand, wódki naturalnej z wytłoków winogron (innej niż Tsikoudia i Tsipouro i wódka naturalna z wytłoków Marque narodowa luksemburska), Grappa invecchiata, Bagaceira velha, krupniku, araku, winiaku, starki, koniaku limitowanie dotyczy E 100, E 120, E 160d, E 161b pojedynczo lub łącznie z E 160e, E 160f oraz z dozwolonymi syntetycznymi barwnikami organicznymi
50 Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała
50 Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą medyczną
300 Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej
100 Dodatki uzupełniające w postaci żywności dietetycznej
15 Kantaksantyna - E 161g 15 Wyłącznie do Saucisses de Strasbourg wyłącznie E 161g

Objaśnienia:

1 Wolne od mikotoksyn i pozostałości antybiotyków.
2 Nie obejmuje cukrowych produktów aromatycznych, otrzymanych z ogrzewania cukrów i stosowanych do aromatyzowania środków spożywczych (np. wyrobów cukierniczych, napojów alkoholowych).

II. BARWNIKI IDENTYCZNE Z NATURALNYMI
 
Lp.
Nazwa
Nr colour Index 1987
Nr
Maksymalna dawka mg/kg
Środki spożywcze
Uwagi
1
2
3
4
5
6
7
1 Beta-apo-8'-karotenal (C 30) 40820 E 160e 1001 Sosy sałatkowe Barwnikami identycznymi z naturalnymi można barwić środki spożywcze wymienione w rubryce 6, z zastrzeżeniami wynikającymi z rubryki 7 oraz z załącznika nr 2 p.1. Dopuszczalne Jest stosowanie laków dozwolonych barwników.
2 Beta-karoten 40800 E 160a (ii) 1501 Lody i ich koncentraty
3 Ester etylowy kwasu Beta-apo-8' karotenowego (C 30) 40825 E160f   Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
4 Karmel siarczynowy - E 150b 2001 Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu
5 Karmel amoniakalny - E 150c 1501 Desery mleczne i/lub z dodatkami smakowymi
6 Karmel amoniakalno-siarczynowy - E 150d    
7 Ryboflawina - E 101i   Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe)
8 Ryboflawiny 5'fosforan - E 101ii   Desery twarogowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
  Twarogi termizowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
  Sery topione aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- Koncentraty: ciast, deserów i napojów, zabielacze do napojów
  Polewy i sosy do deserów cukierniczych, ciast i lodów
  Półprodukty żelujące do dekoracji: ciast, deserów cukierniczych, lodów
  Kremy do ciast
  Wiórki kokosowe dekoracyjne
  Napoje winopodobne, napoje winopochodne
          Chleb żytni razowy z mąki typ 2000 wyłącznie E 150b, E 150c, E 150d
  Piwo, ocet spirytusowy, sosy obiadowe, dodatki do potraw, Cidre bouche wyłącznie: E 150b, E 150c, E 150d
  Majonezy wyłącznie E 160(ii)
  Margaryny oraz mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych, minarina, inne emulsje tłuszczowe, tłuszcz bezwodny wyłącznie E 160a(ii)
- Koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw wyłącznie: E 101(i), E 101(ii), E 150b, E 150c, E 150d, E 160a(ii)
  Koncentraty ziemniaczane, koncentraty purée ziemniaczanego wyłącznie E 101(i), E 101(ii)
  Mleko, śmietana i śmietanka przeznaczone do wyrobu masła i wszystkich innych przetworów z tłuszczu mlecznego zawierających poniżej 80% tłuszczu wyłącznie E 160a(ii)
  Ser dojrzewający Pomarańczowy, Żółty oraz lekko dobarwiany, sery topione niearomatyzowane i/lub bez dodatków smakowych wyłącznie E 160a(ii)
  Sosy konserw rybnych z wyjątkiem sosów pomidorowych, prezerwy rybne, sosy konserw mięsnych i mięsno-warzywnych wyłącznie E 150b, E 150c E 150d, E 160a(ii)
  Wino aromatyzowane, aromatyzowane napoje na bazie wina z wyjątkiem bitter soda wyłącznie E 150b, E 150c, E 150d
  Whisky, Whiskey, napój spirytusowy zbożowy (inny niż Korn, Kornbrand albo wódka naturalna żytnia Marque narodowa luksemburska), wódka naturalna z wina gronowego, rum, Brandy, Weinbrand, wódka naturalna z wytłoków winogron (inne niż Tsikoudia i Tsipouro i wódka naturalna z wytłoków Marque narodowa luksemburska), Grappa invecchiata, Bagaceira velha, krupnik, arak, winiak, starka, koniak wyłącznie E 150b, E 150c, E 150d
- Americano wyłącznie E 150b, E 150c, E 150d
100mg/l Americano wyłącznie E 101i, E 101 ii pojedynczo lub łącznie z E 100 E 102 E 104 E 120 E 122 E 123 E 124
- Bitter soda, bitter wino wyłącznie E 150b E 150c E 150d
100mg/l Bitter soda, bitter wino wyłącznie E 101i, E 101ii pojedynczo lub łącznie z E 100 i E 120 oraz z dozwolonymi syntetycznymi barwnikami organicznymi
- Wina likierowe i markowe wina likierowe produkowane w określonych regionach wyłącznie E 150b E 150c E 150d
- Warzywa w occie, solance i oleju (z wyjątkiem oliwek) wyłącznie E 101i E 101ii E 150b E 150c E 150d E 160a(ii)
- Ekstrudowane, napowietrzane i/albo owocowo aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia wyłącznie E 150c E 160a(ii)
- Dżemy, galaretki, marmolady i podobne przetwory owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi wyłącznie E 150b E 150c E 150d, E 160a(ii)
- Burger meat z dodatkiem warzyw i/albo przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4% wyłącznie E 150b E 150c E 150d
- Pasturmas (jadalna zewnętrzna powłoka) E 101i, E 101ii
100 Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe limitowanie dotyczy E 160e,
200 Kandyzowane owoce i warzywa, Mostarda di frutta E160f, pojedynczo lub
200 Półprodukty z czerwonych owoców łącznie z
500 Elementy dekoracyjne i glazury wyrobów E 100, E 120, E 160d,
200 Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie (np. herbatniki, wafle) E 161b oraz z dozwolonymi syntetycznymi 
500 Dodatki do potraw z wyjątkiem przypraw barwnikami organicznymi
300 Musztarda
500 Zamienniki łososia
500 Surimi
100 Aromatyzowane sery topione
100 Pasty rybne i pasty ze skorupiaków
250 Wstępnie obgotowane skorupiaki
300 Ikra ryb z wyjątkiem kawioru
  Suche, pikantne ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy:
200 ekstrudowane lub ekspandowane pikantne wyroby typu sneksy
100 inne pikantne wyroby typu sneksy i pikantne powłoki orzechów
200 Wino aromatyzowane, aromatyzowane napoje na bazie wina i aromatyzowane koktajle na bazie wina
200 Wino owocowe (spokojne i musujące) napoje winopodobne z wyjątkiem Cidre bouche, aromatyzowane wino owocowe
300 Wyroby cukiernicze z wyjątkiem produktów piekarskich delikatesowych i wyrobów ciastkarskich (np. herbatniki, wafle)
200 Napoje spirytusowe gatunkowe łącznie z napojami o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. z wyjątkiem: Whisky, Whiskey, napoju spirytusowego zbożowego (innego niż Korn, Kornbrand albo wódka naturalna żytnia Marque narodowa luksemburska), wódki naturalnej z wina gronowego, rumu, Brandy, Weinbrand, wódki naturalnej z wytłoków winogon (innej niż Tsikoudia i Tsipouro i wódka naturalna z wytłoków Marque narodowa luksemburska), Grappa invecchiata, Bagaceira velha, krupniku, araku, winiaku, starki, koniaku
50 Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała limitowanie dotyczy E 160e, E160f, pojedynczo lub łącznie z
50 Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą medyczną E 100, E 120, E 160d, E 161b oraz z
300 Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej dozwolonymi syntetycznymi barwnikami organicznymi.
100 Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej

1 Limitowanie dotyczy E 160e i E 160f pojedynczo lub łącznie z E 100, E 120, E 160d, E 161b.

III. BARWNIKI ORGANICZNE SYNTETYCZNE
 
Lp. Nazwa Nr Colour Index 1987 Nr Środki spożywcze Maksymalna dawka mg/kg Uwagi
1 2 3 4 5 6 7
1 Azorubina 14720 E 122 Koncentraty deserów 200 Syntetycznymi barwnikami organicznymi można barwić środki spożywcze wymienione w rubryce 5 z zastrzeżeniami wynikającymi z rubryki 7 oraz z załącznika nr 2 p.1. Dopuszczalne jest stosowanie laków dozwolonych barwników
2 Błękit Patentowy V 42051 E 131 Półprodukty żelujące do dekoracji: 100
3 Błękit brylantowy FCF 42090 E 133 ciast, deserów cukierniczych i wyrobów ciastkarskich. Kremy do wyrobów ciastkarskich  
4 Brąz HT 20285 E 155    
5 Czerwień Allura AC 16035 E 129    
6 Czerwień koszenilowa 16255 E 124    
7 Czerń brylantowa PN 28440 E 151    
8 Indygotyna 73015 E 132    
9 Tartrazyna 19140 E 102    
10 Zieleń S 44090 E 142    
11 Żółcień pomarańczowa 15985 E 110    
12 Żółcień chinolinowa 47005 E 104    
13 Erytrozyna 45430 E 127 Wyłącznie do wiśni i czereśni koktajlowych oraz wiśni i czereśni kandyzowanych 200  
Wiśnie i czereśnie Bigarreaux w syropie i koktajlach 150  
14 Amarant 16185 E 123 Wyłącznie do aperitifów na bazie wina, napojów spirytusowych gatunkowych łącznie z napojami o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. z wyjątkiem: Whisky, Whiskey, napoju spirytusowego zbożowego (innego niż Korn, Kornbrand albo wódka naturalna żytnia Marque narodowa luksemburska), wódki naturalnej z wina gronowego, rumu, Brandy, Weinbrand, wódki naturalnej z wytłoków winogron (innej niż Tsikoudia i Tsipouro i wódka naturalna z wytłoków Marque narodowa luksemburska), Grappa invecchiata, Bagaceira velha, krupniku, araku, winiaku, starki, koniaku 30  
Ikra ryb 30 z wyjątkiem kawioru
15 Czerwień 2G 18050 E 128 Wyłącznie do Burger meat z dodatkiem przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4% 20  
16 Brąz FK - E 154 Wyłącznie do śledzi wędzonych 20  
17 Czerwień litolowa BK 15850 E 180 Wyłącznie do jadalnych powłok serów dojrzewających -  
18 Fiolet metylowy 42535 - Do znakowania tusz zwierząt po uboju, bekonu i powłok serów twardych dojrzewających -  
Americano 100 wyłącznie E 102 E 104, E 122, E 123, E 124 pojedynczo lub łącznie z E 100, E 101i, E 101ii, E 120
Bitter soda, bitter wino 100 wyłącznie E 102, E 104, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129 pojedynczo lub łącznie z E 100, E 101i, E 101ii, E 120
Dżemy, galaretki, marmolady i podobne przetwory owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi 100 wyłącznie E 104, E 110, E 124, E 142 pojedynczo lub łącznie z E 120, E 160d, E 161b
Przetworzony (purée) groszek i 100 wyłącznie E 102
ogrodowy groszek 20 wyłącznie E 133
(w puszkach) 10 wyłącznie E 142
Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe 100 wyłącznie E 102, E 104, E 110,
Kandyzowane owoce i warzywa, Mostarda di frutta 200 E 122, E 124, E 129,
Półprodukty z czerwonych owoców 200 E 131, E 132, E 133, E 142,
Elementy dekoracyjne i glazury wyrobów 500 E 151, E 155, pojedynczo lub
Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie (np. herbatniki, wafle) 200 łącznie z: E 100, E 120, E 160d, E 160e,
Dodatki do potraw z wyjątkiem przypraw 500 E 160f, E 161b, z tym że do napojów bezalkoholowych, deserów, delikatesowych produktów piekarskich i wyrobów ciastkarskich, wyrobów cukierniczych ilości każdego z następujących barwników: E 110, E 122, E 124 i E 155 nie mogą przekraczać 50 mg/kg lub 50 mg/l
Musztarda 300
Zamienniki łososia 500
Surimi 500
Aromatyzowane sery topione 100
Pasty rybne i pasty ze skorupiaków 100
Wstępnie obgotowane skorupiaki 250
Ikra ryb z wyjątkiem kawioru 300
Jadalne powłoki serów dojrzewających i jadalne osłonki -
Suche, pikantne ziemniaczane zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy: ekstrudowane lub ekspandowane pikantne wyroby typu sneksy, inne pikantne wyroby typu sneksy i pikantne powłoki orzechów 200 

100

Wino owocowe (spokojne i musujące), napoje winopodobne z wyjątkiem Cidre bouche, aromatyzowane wino owocowe 200
Wyroby cukiernicze z wyjątkiem produktów piekarskich delikatesowych i wyrobów ciastkarskich (np. herbatniki, wafle) 300
Napoje spirytusowe gatunkowe łącznie z napojami o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. z wyjątkiem: Whisky, Whiskey, napoju spirytusowego zbożowego (innego niż Korn, Kornbrand albo wódka naturalna żytnia Marque narodowa luksemburska), wódki naturalnej z wina gronowego, rumu, Brandy, Weinbrand, wódki naturalnej z wytłoków winogron (innej niż Tsikoudia i Tsipouro i wódka naturalna z wytłoków Marque narodowa luksemburska), Grappa invecchiata, Bagaceira velha, krupniku, araku, winiaku, starki, koniaku 200 wyłącznie E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 129, E 131, E 132, E 133, E 142, E 151, E 155, pojedynczo lub łącznie z: E 100, E 120, E 160d, E 160e, E 160f, E 161b, pojedynczo lub łącznie, z tym że do napojów bezalkoholowych, deserów,
Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała 50 delikatesowych produktów piekarskich i wyrobów ciastkarskich, wyrobów cukierniczych ilości każdego z następujących barwników:
Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą medyczną 50
Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej 300
Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej 100 E 110, E 122, E 124 i E 155 nie mogą przekraczać 50mg/kg lub 50mg/l

IV. BARWNIKI NIEORGANICZNE
 
Lp.
Nazwa
Nr Colour Index 1987
Nr
Środki spożywcze
Maksymalna dawka mg/kg
Uwagi
1
2
3
4
5
6
7
        Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe - Barwnikami nieorganicznymi można barwić środki spożywcze wymienione w rubryce 5 z zastrzeżeniami wynikającymi z załącznika nr 2 p.1.
1 Dwutlenek tytanu 77891 E 171 Kandyzowane owoce i warzywa, Mostarda di frutta -
Półprodukty z czerwonych owoców -
2 Węglan wapnia 77220 E 170(i) Elementy dekoracyjne i glazury wyrobów -
3 Tlenki i wodorotlenki żelaza 77491 E 172 Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie (np. herbatniki, wafle) -
77492 Dodatki do potraw z wyjątkiem przypraw -
77499 Musztarda -
Zamienniki łososia -
Surimi -
Aromatyzowane sery topione -
Pasty rybne i pasty ze skorupiaków -
Wstępnie obgotowane skorupiaki -
Ikra ryb z wyjątkiem kawioru -
Jadalne powłoki serów dojrzewających i jadalne osłonki -
Suche, pikantne ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy:  
ekstrudowane lub ekspandowane pikantne wyroby typu sneksy, -
inne pikantne wyroby typu sneksy i pikantne powłoki orzechów -
Wino aromatyzowane, aromatyzowane napoje na bazie wina i aromatyzowane koktajle na bazie wina -
Wino owocowe (spokojne i musujące), napoje winopodobne z wyjątkiem Cidre bouche, aromatyzowane wino owocowe -
Wyroby cukiernicze z wyjątkiem produktów piekarskich delikatesowych i wyrobów ciastkarskich (np. herbatniki, wafle) -
Napoje spirytusowe gatunkowe łącznie z napojami o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. z wyjątkiem: Whisky, Whiskey, napoju spirytusowego zbożowego (innego niż Korn, Kornbrand albo wódka naturalna żytnia Marque narodowa luksemburska), wódki naturalnej z wina gronowego, rumu, Brandy, Weinbrand, wódki naturalnej z wytłoków winogron (innej niż Tsikoudia i Tsipouro i wódka naturalna z wytłoków Marque narodowa luksemburska), Grappa invecchiata, Bagaceira velha, krupniku, araku, winiaku, starki, koniaku -
Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała -
Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą medyczną -
Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej -
Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej -
4 Aluminium - E 173 Wyłącznie zewnętrzne powłoki wyrobów cukierniczych przeznaczonych do dekoracji ciast i ciasteczek -
5 Srebro (listki) 77820 E 174 Wyłącznie do elementów -
6 Złoto (listki) 77480 E 175 dekoracyjnych wyrobów cukierniczych, dekoracji czekolad, do likierów  

 



 
M
C
K
alergie, zatrucia, zakażenia, urazy
dochodzenie przyczyn  w składzie: 
żywności, napojów, kosmetyków, leków i in. produktów,
w usługach oraz w otaczającym środowisku

PORADNIA 
MEDYCZNEGO CENTRUM KONSUMENTA
 

M
C
K


 

MEDYCZNE CENTRUM KONSUMENTA
 
 

3smoki

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

(................................)
Alarm konsumencki
ALARM KONSUMENCKI


ALARM KONSUMENCKI
- FIRMY, MARKOWE PRODUKTY, ZAGROŻENIA ZDROWIA

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
 



§
§
§
§
§
kto wytwarza lub sprzedaje produkt niebezpieczny, ten odpowiada
za ciężki uszczerbek na zdrowiu, inne naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, a także za doznaną krzywdę konsumenta

Naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty 
Na żądanie poszkodowanego zobowiązany do naprawienia szkody powinien  wyłożyć z góry sumę potrzebną na koszty leczenia, a jeżeli poszkodowany  stał się inwalidą, także sumę potrzebną na koszty przygotowania do innego  zawodu. Jeżeli poszkodowany utracił całkowicie lub częściowo zdolność do  pracy zarobkowej albo jeżeli zwiększyły się jego potrzeby lub zmniejszyły  widoki powodzenia na przyszłość, może on żądać od zobowiązanego do  naprawienia szkody odpowiedniej renty. Jeżeli w chwili wydania wyroku szkody nie da się dokładnie ustalić, poszkodowanemu może być przyznana renta tymczasowa.

§
§
§
§
§

 



STOWARZYSZENIE
  OCHRONY
     ZDROWIA
       KONSUMENTÓW
STOWARZYSZENIE OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTÓW


ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE
CZASOPISMO RUCHU OCHRONY ZDROWIA
AKTUALIZOWANA WERSJA ELEKTRONICZNA
"ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE"

SUBSTANCJE DODATKOWE
DO ŻYWNOSCI I NAPOJÓW
 
 



ALFABETYCZNY SPIS ZAWARTOŚCI
STRON INTERNETOWYCH DOMENY HALAT.PL
DOTYCZĄCYCH OCHRONY ZDROWIA