DODATKI DO ŻYWNOŚCI

SUBSTANCJE DODATKOWE DOZWOLONE
I INNE SUBSTANCJE OBCE
DODAWANE DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK
objaśnienia

Uwaga!
od 1. maja 2004r. obowiązuje
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu
(Dz. U. Nr 94, poz. 933),
które zgodnie z intencją Ministra Zdrowia
w czasie od 23. kwietnia 2004
do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej
(czyli 1. maja 2004r.)
zastąpiło
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu
i warunków ich stosowania
(Dz. U. Nr 87, poz. 805)

GRUPY 11 - 16:

SUBSTANCJE SŁODZĄCE
objaśnienia
SUBSTANCJE WYPEŁNIAJĄCE
objaśnienia
SUBSTANCJE WIĄŻĄCE (TEKSTUROTWÓRCZE)
objaśnienia
SUBSTANCJE UTRZYMUJĄCE WILGOTNOŚĆ
objaśnienia
SUBSTANCJE SPULCHNIAJĄCE (ZWIĘKSZAJĄCE OBJĘTOŚĆ)
objaśnienia
SUBSTANCJE DO STOSOWANIA NA POWIERZCHNIĘ (SUBSTANCJE GLAZURUJĄCE)
objaśnienia


Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z dnia 5 lutego2001 r. Nr 9, poz. 72)
tekst rozporządzenia

Załącznik nr 2

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG ICH FUNKCJI TECHNOLOGICZNYCH

11. Substancje słodzące
12. Substancje wypełniające
13. Substancje wiążące (teksturotwórcze)
14. Substancje utrzymujące wilgotność
15. Substancje spulchniające (zwiększające objętość)
16. Substancje do stosowania na powierzchnię (substancje glazurujące)


11. Substancje słodzące1)


Lp.
Nazwa substancji
Nr
Środek spożywczy
Maksymalna dawka g/kg lub g/l
Uwagi
1
2
3
4
5
6
1 Sorbitol

Syrop sorbitolowy

E 420i

E 420ii

Desery aromatyzowane oparte na wodzie - na opakowaniach jednostkowych (bezpośrednich) środków spożywczych zawierających substancje słodzące wymienione pod lp. 1 do 6, w dawce powyżej 10% dodanych polioli, należy umieszczać następującą informację: "Nadmierne spożycie może wywołać efekty przeczyszczające"
2 Mannitol E 421 Desery mleczne i preparaty z udziałem składników mleka -
3 Izomalt E 953 Desery oparte na owocach i warzywach -
Desery jajeczne -
4 Maltitol E 965i Desery oparte na zbożach -
  Syrop maltitolowy E965ii Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego -
5 Laktitol E 966 spożycia  
Desery oparte na tłuszczach -
6 Ksylitol E 967 Lody i ich koncentraty -
Dżemy, galaretki owocowe, marmolady i owoce kandyzowane -
Preparaty owocowe z wyjątkiem tych, które przeznaczone są do produkcji napojów opartych na sokach owocowych -
Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru -
Wyroby cukiernicze oparte na suszach owocowych -
Wyroby cukiernicze oparte na skrobiach naturalnych -
Produkty kakaowe -
Produkty do smarowania pieczywa oparte na kakao, mleku, suszonych owocach lub tłuszczach -
Guma do żucia bez dodatku cukru -
Sosy -
Musztardy -
Wyroby piekarskie, wyroby ciastkarskie -
Dietetyczne środki spożywcze -
Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej -
7 Acesulfam K (acesulfam potasu) E 950 Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe 0,35  
Napoje mleczne oraz napoje oparte na składnikach mleka, oraz napoje oparte na sokach owocowych 0,35
Desery aromatyzowane oparte na wodzie 0,35
Desery mleczne i preparaty oparte na składnikach mleka 0,35
Desery oparte na owocach i warzywach 0,35
Desery jajeczne 0,35
Desery oparte na zbożach 0,35
Desery oparte na tłuszczach 0,35
Sneksy, czipsy i inne aromatyzowane, pakowane, suszone, pikantne smakowe produkty skrobiowe i orzechy w polewach 0,35
Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 0,50
Wyroby cukiernicze oparte na kakao i owocach suszonych 0,50
Wyroby cukiernicze oparte na skrobiach naturalnych 1,0
Produkty do smarowania pieczywa oparte na kakao, mleku, suszonych owocach lub tłuszczach 1,0
Guma do żucia z dodatkiem cukru 0,80
Guma do żucia bez dodatku cukru 2,0
Piwo bezalkoholowe lub o zawartości alkoholu poniżej 1,2% objętości 0,35
Piwo "Biére de table/Tafelbier/Table beer" (zawartość brzeczki mniej niż 6%) z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 0,35
Piwo z minimum kwasowości 30 miliekwiwalentów wyrażonych jako NaOH 0,35
Piwa brązowe typu "oud bruin" 0,35
Napoje winopodobne 0,35
Lody i ich koncentraty2) 0,80
Konserwy owocowe z wyjątkiem soków i nektarów 0,35
Dżemy, galaretki owocowe i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 1,0
Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 0,35
Słodko-kwaśne marynaty owocowe i warzywne 0,20
Słodko-kwaśne prezerwy i półprezerwy rybne, marynaty rybne, skorupiaki i mięczaki 0,20
Sosy i musztardy 0,35
Feinkostsalat 0,35
Essoblaten 2,0
Wyroby ciastkarskie i piekarskie dietetyczne 1,0
Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych dla kontrolowania masy ciała 0,45
Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą medyczną 0,45
Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej 0,35
Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej 0,50
Preparaty witaminowe i wzbogacające dietę 2,0
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia z zawartością błonnika wyższą niż 15% i zawierające co najmniej 20% otrąb 1,20
Zupy o obniżonej wartości energetycznej 0,11
Pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2,50
Piwo o obniżonej wartości energetycznej 0,025
Napoje zawierające mieszaninę napoju bezalkoholowego i piwa, napoju winopodobnego, spirytusu lub wina 0,35
Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15% alkoholu obj. 0,35
Wafle (formy różne) bez dodatku cukru przeznaczone do lodów 2,0
Wyroby cukiernicze o obniżonej wartości energetycznej, w formie tabletek i tabliczek 0,50
8 Aspartam o zawartości diketopiperazyny nie więcej niż 1,5% E 951 Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe 0,60 na opakowaniach jednostkowych (bezpośrednich) środków spożywczych, do których dodano aspartam E 951, należy umieszczać następującą informację: "Zawiera aspartam, który jest źródłem fenyloalaniny"
Desery aromatyzowane oparte na wodzie 1,0
Desery mleczne i preparaty oparte na składnikach mleka 1,0
Desery oparte na owocach i warzywach 1,0
Desery jajeczne 1,0
Desery oparte na zbożach 1,0
Desery oparte na tłuszczach 1,0
Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 1,0
Wyroby cukiernicze oparte na skrobiach naturalnych 2,0
Wyroby cukiernicze oparte na kakao i owocach suszonych 2,0
Sneksy, czipsy i inne aromatyzowane, pakowane, suszone, pikantne smakowe produkty skrobiowe i orzechy w polewach 0,50
Napoje mleczne i napoje oparte na składnikach mleka oraz napoje oparte na sokach owocowych 0,60
Produkty do smarowania pieczywa oparte na kakao, mleku, suszonych owocach lub tłuszczach 1,0
Guma do żucia z dodatkiem cukru 2,50
Guma do żucia bez dodatku cukru 5,50
Piwo bezalkoholowe lub o zawartości alkoholu poniżej 1,2% objętości 0,60
Piwo "Biére de table/ Tafelbier /Table beer" (zawartość brzeczki mniej niż 6%) z wyjątkiem 

"Obergäriges Einfachbier"

0,60
Piwo z minimum kwasowości 30 miliekwiwalentów wyrażonych jako NaOH 0,60
Piwa brązowe typu "oud bruin" 0,60
Napoje winopodobne 0,60
Lody i ich koncentraty2) 0,80
Konserwy owocowe z wyjątkiem soków i nektarów 1,0
Dżemy, galaretki owocowe i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 1,0
Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 1,0
Słodko-kwaśne marynaty owocowe i warzywne 0,30
Słodko-kwaśne prezerwy i półprezerwy rybne, marynaty rybne, skorupiaki i mięczaki 0,30
Sosy 0,35
Musztardy 0,35
Wyroby ciastkarskie i piekarskie dietetyczne 1,70
Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych dla kontrolowania masy ciała 0,80
Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą medyczną 1,0
Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej 0,60
Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej 2,0
Preparaty witaminowe i wzbogacające dietę 5,50
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia z zawartością błonnika wyższą niż 15%, zawierające co najmniej 20% otrąb 1,0
Zupy o obniżonej wartości energetycznej 0,11
Pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 6,0
Silnie aromatyzowane pastylki odświeżające gardło, bez dodatku cukru 2,0
Piwo o obniżonej wartości energetycznej 0,025
Napoje zawierające mieszaninę napoju bezalkoholowego i piwa, napoju winopodobnego, spirytusu lub wina 0,60
Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15% alkoholu obj. 0,60
Feinkostsalat 0,35
9 Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa E 952 Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe 0,40 maksymalne dawki wyrażone jako wolny kwas
Napoje mleczne i napoje oparte na składnikach mleka oraz napoje oparte na sokach owocowych 0,40  
Desery aromatyzowane oparte na wodzie 0,25  
Desery mleczne i preparaty oparte na składnikach mleka 0,25  
Desery oparte na owocach i warzywach 0,25  
Desery jajeczne 0,25  
Desery oparte na zbożach 0,25  
Desery oparte na tłuszczach 0,25  
Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 0,50  
Wyroby cukiernicze oparte na kakao i owocach suszonych 0,50  
Wyroby cukiernicze oparte na skrobiach naturalnych 0,50  
Produkty do smarowania pieczywa oparte na kakao, mleku, suszonych owocach lub tłuszczach 0,50  
Guma do żucia bez dodatku cukru 1,50  
Lody i ich koncentraty2) 0,25  
Konserwy owocowe z wyjątkiem soków i nektarów 1,0  
Dżemy, galaretki owocowe i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 1,0  
Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 0,25  
Wyroby ciastkarskie i piekarskie dietetyczne 1,60  
Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych dla kontrolowania masy ciała 0,40  
Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą medyczną 0,40  
Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej 0,40  
Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej 0,50  
Napoje zawierające mieszaninę napoju bezalkoholowego i piwa, napoju winopodobnego, spirytusu lub wina 0,25  
Pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2,50  
Dodatki uzupełniające i dopełniające dietę oparte na witaminach i/albo składnikach mineralnych; w formie syropu lub nadające się do żucia 1,25  
10 Sacharyna i jej sole:

sodowa

E 954 Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe 0,08 dawkowanie wyrażone jako wolny imid
potasowa wapniowa   "Gaseosa" - bezalkoholowy, wodny napój z dodatkiem dwutlenku węgla, substancji słodzących i aromatów 0,10
Napoje mleczne i napoje oparte na składnikach mleka oraz napoje oparte na sokach owocowych 0,08
Desery aromatyzowane oparte na wodzie 0,10
Desery mleczne i preparaty oparte na składnikach mleka 0,10
Desery oparte na owocach i warzywach 0,10
Desery jajeczne 0,10
Desery oparte na zbożach 0,10
Desery oparte na tłuszczach 0,10
Sneksy, czipsy i inne aromatyzowane, pakowane, suszone, pikantne smakowe produkty skrobiowe i orzechy w polewach 0,10
Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 0,50
Wyroby cukiernicze oparte na kakao i owocach suszonych 0,50
Wyroby cukiernicze oparte na skrobiach naturalnych 0,30
Produkty do smarowania pieczywa oparte na kakao, mleku, suszonych owocach lub tłuszczach 0,20
Guma do żucia bez dodatku cukru 1,20
Napoje winopodobne 0,08
Essoblaten 0,80
Piwo bezalkoholowe lub o zawartości alkoholu poniżej 1,2% objętości 0,08
Piwo "Biére de table/Tafelbier/Table beer" (zawartość brzeczki mniej niż 6%) z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 0,08
Piwo z minimum kwasowości 30 miliekwiwalentów wyrażonych jako NaOH 0,08
Piwa brązowe typu "oud bruin" 0,08
Lody i ich koncentraty2) 0,10
Konserwy owocowe z wyjątkiem soków i nektarów 0,20
Dżemy, galaretki owocowe i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 0,20
Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 0,20
Słodko-kwaśne marynaty owocowe i warzywne 0,16
Słodko-kwaśne prezerwy i półprezerwy rybne, marynaty rybne, skorupiaki i mięczaki 0,16
Sosy 0,16
Musztardy 0,32
Dietetyczne wyroby piekarskie i ciastkarskie 0,17
Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych dla kontrolowania masy ciała 0,24
Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą medyczną 0,20
Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej 0,08
Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej 0,50
Preparaty witaminowe i wzbogacające dietę 1,20
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia z zawartością błonnika wyższą niż 15% i zawierające co najmniej 20% otrąb 0,10
Zupy o obniżonej wartości energetycznej 0,11
Pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 3,0
Napoje zawierające mieszaninę napoju bezalkoholowego i piwa, napoju winopodobnego, spirytusu lub wina 0,08
Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15% alkoholu obj. 0,08
Wafle (formy różne) bez dodatku cukru przeznaczone do lodów 0,80
Feinkostsalat 0,16
11 Taumatyna E 957 Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 0,05  
Wyroby cukiernicze oparte na kakao i owocach suszonych 0,05
Guma do żucia bez dodatku cukru 0,05
Guma do żucia z dodatkiem cukru 0,01 wyłącznie jako wzmacniacz aromatu
Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe 0,0005  
Lody i ich koncentraty2) 0,05
Desery mleczne i bezmleczne 0,005 wyłącznie jako wzmacniacz aromatu
Preparaty witaminowe i dietetyczne 0,40  
12 Neohesperydyna DC E 959 Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe 0,03  
Napoje mleczne i napoje oparte na składnikach mleka 0,05
Napoje oparte na sokach owocowych 0,03
Desery aromatyzowane oparte na wodzie 0,05
Desery mleczne i preparaty oparte na składnikach mleka 0,05
Desery oparte na owocach i warzywach 0,05
Desery jajeczne 0,05
Desery oparte na zbożach 0,05
Desery oparte na tłuszczach 0,05
Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 0,10
Wyroby cukiernicze oparte na kakao i owocach suszonych 0,10
Wyroby cukiernicze oparte na skrobiach naturalnych 0,15
Produkty do smarowania pieczywa oparte na kakao, mleku, suszonych owocach lub tłuszczach 0,05
Guma do żucia bez dodatku cukru 0,40
Guma do żucia z dodatkiem cukru 0,15
Napoje winopodobne 0,02
Piwo bezalkoholowe lub o zawartości alkoholu poniżej 1,2% objętości 0,01
Piwo "Biére table/Tafelbier/Table beer" (zawartość brzeczki mniej niż 6%) z wyjątkiem "Obergäriges Einfachbier" 0,01
Piwo z minimum kwasowości 30 miliekwiwalentów wyrażonych jako NaOH 0,01
Piwa brązowe typu "oud bruin" 0,01
Lody i ich koncentraty2) 0,05
Konserwy owocowe z wyjątkiem soków i nektarów 0,05
Dżemy, galaretki owocowe i marmolady o obniżonej wartości energetycznej 0,05
Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej 0,05
Słodko-kwaśne marynaty owocowe i warzywne 0,10
Słodko-kwaśne prezerwy i półprezerwy rybne, marynaty rybne, skorupiaki i mięczaki 0,03
Sosy 0,05
Musztardy 0,05
Dietetyczne wyroby piekarskie i ciastkarskie 0,15
Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych dla kontrolowania masy ciała 0,10
Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej 0,05
Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej 0,10
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia z zawartością błonnika wyższą niż 15% i zawierające co najmniej 20% otrąb 0,05
Zupy o obniżonej wartości energetycznej 0,05
Pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 0,40
Dodatki uzupełniające i dopełniające dietę oparte na witaminach i/albo składnikach mineralnych; w formie syropu lub nadające się do żucia 0,40
Napoje zawierające mieszaninę napoju bezalkoholowego i piwa, napoju winopodobnego, spirytusu lub wina 0,03
Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15% alkoholu obj. 0,03
Wafle (formy różne) bez dodatku cukru przeznaczone do lodów 0,05
Piwo o obniżonej wartości energetycznej 0,01
Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą medyczną 0,10
Sneksy, czipsy i inne aromatyzowane, pakowane, suszone, pikantne smakowe produkty skrobiowe i orzechy w polewach 0,05
Preparaty tłuszczowe do smarowania pieczywa 0,005
Galaretki owocowe 0,005 wyłącznie jako wzmacniacz aromatu
Białka roślinne 0,005  
13 Acesulfam K Aspartam Sacharyna i jej sole: sodowa potasowa wapniowa E 950 Preparaty słodzików stołowych każdorazowo po uzyskaniu pozytywnej opinii Państwowego Zakładu Higieny
E 951
E 954

1) Substancje słodzące wolno stosować tylko do środków spożywczych w opakowaniach jednostkowych (bezpośrednich) znakowanych.
2) Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.

12. Substancje wypełniające

Lp.
Nazwa substancji
Nr
Środek spożywczy
Maksymalna dawka g/kg lub g/l
Uwagi
1
2
3
4
5
6
1 Sorbitol3 E 420 Mrożone i głęboko mrożone ryby, -  
2 Mannitol3 E 421 skorupiaki, mięczaki i głowonogi
3 Celuloza E 460 Preparaty słodzików stołowych w -  
4 Hydroksypropyloceluloza E 463 postaci tabletek, dodatki uzupełniające w postaci stałej 
5 Karboksymetyloceluloza oraz jej sól sodowa E 466 do żywności dietetycznej
6 Wodorowęglan sodu E 500ii Karmelki -  
7 Talk1 E 553b Pasta do smarowania urządzeń karmelarskich 330  
Preparaty w postaci tabletek -
Składnik mąki formierskiej (wyroby cukiernicze) 30
8 Izomalt3 E 953 Mrożone i głęboko mrożone - do likierów wyłącznie E 967
9 Maltitol3 E 965 nieprzetworzone ryby, skorupiaki,
10 Laktitol3 E 966 mięczaki i głowonogi.
11 Ksylitol3 E 967 Likiery
12 Spolimeryzowana glukoza E1200 Napoje bezalkoholowe z udziałem przetworów owocowych i warzywnych
Kremogeny
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu
Napoje mleczne niefermentowane
aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kawa, kakao, soki owocowe)
Desery twarogowe
Serki twarogowe termizowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
Koncentraty ciast, deserów, napojów
Wyroby cukiernicze
Lody i ich koncentraty4
13 Poliwinylopirolidon2 E1201 Preparaty słodzików stołowych w postaci tabletek, preparaty odświeżające oddech w postaci tabletek, dodatki w postaci tabletek i tabletek powlekanych uzupełniające dietę -  
14 Poliwinylopolipirolidon2 E1202

1 Włókna azbestu niewykrywalne metodą dyfrakcji promieniami X.
2 O zawartości monomeru pirolidonu < 0,01% .
3 Na opakowaniach jednostkowych (bezpośrednich) środków spożywczych, do których dodano poliole w dawce powyżej 10%, należy umieszczać następującą informację: "Nadmierne spożycie może wywołać efekty przeczyszczające".
4 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.
 
 

13. Substancje wiążące (teksturotwórcze)

Lp.
Nazwa substancji
Nr
Środek spożywczy
Maksymalna dawka g/kg lub g/l
Uwagi
1
2
3
4
5
6
1 Fosforany wapnia E 341 Pomidory konserwowe 0,25  
Przetwory owocowe 0,5
2 Chlorek wapnia E 509 Pomidory konserwowe 0,25  
Przetwory owocowe -
Przetwory warzywne -
Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykową, anchovis itp.) -
3 Glukonian wapnia E 578 Przetwory owocowe i warzywne -  

14. Substancje utrzymujące wilgotność

Lp.
Nazwa substancji
Nr
Środek spożywczy
Maksymalna dawka g/kg lub g/l
Uwagi
1
2
3
4
5
6
1 Glicerol E 422 Wyroby ciastkarskie - wyłącznie do suszu owocowego
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia z suszem owocowym -
Cukierki gumki, nadzienia z wiórków kokosowych, guma do żucia -
2 Spolimeryzowana glukoza E1200 Wyroby ciastkarskie i ciasta -  
Wyroby cukiernicze -
3 Sorbitol1 E 420 Wyroby cukiernicze, wyroby ciastkarskie i ciasta, śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia z suszem owocowym -  

1 Na opakowaniach jednostkowych (bezpośrednich) środków spożywczych, do których dodano sorbitol w dawce powyżej 10%, należy umieszczać następującą informację: "Nadmierne spożycie może wywołać efekty przeczyszczające".

15. Substancje spulchniające (zwiększające objętość)


Lp.
Nazwa substancji
Nr
Środek spożywczy
Maksymalna dawka g/kg lub g/l
Uwagi
1
2
3
4
5
6
1 Pirosiarczyn sodu E 223 Wyroby ciastkarskie 0,5  
2 Winiany sodu Winiany potasu Winian sodowo-potasowy E 335

E 336

E 337

     
3 Fosforany sodu E 339   -  
4 Fosforany potasu E 340 Koncentraty spożywcze, wyroby    
5 Fosforany wapnia E 341 ciastkarskie, ciasta, chleby    
6 Kwas adypinowy E 355 spulchniane sodą, wyroby cukiernicze, proszki do pieczenia,    
7 Difosforany sodu E 450i

E450ii

słone paluszki, makarony instant    
8 Węglany sodu E 500      
9 Węglany potasu E 501      
10 Węglany amonu E 503      
11 Węglany magnezu E 504      
12 Lakton kwasu glukonowego E 575 Proszki do pieczenia    

16. Substancje do stosowania na powierzchnię (substancje glazurujące)


Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka g/kg lub g/l Uwagi
1 2 3 4 5 6
1 Guma arabska E 414 Glazury i powłoki drażetkarskie, - wyroby
2 Guma ksantanowa E 415 wyroby cukiernicze   kakaowe i
3 Sorbitol E 420i Owoce suszone i daktyle 5 czekoladowe
4 Glicerol E 422 Owoce suszone i daktyle - wyłącznie
5 Pektyny E 440 Glazury i powłoki środków spożywczych - E 414, E 440

E 901, E 902

6 Hydroksypropylometylo- celuloza E 464 Wyroby cukiernicze z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych - E 903, E 904
7 Talk1 E553b Karmelki, wyroby drażowane 0,2  
Guma do żucia -  
8 Wosk pszczeli biały i żółty E 901 Glazury i powłoki drażetkarskie, wyroby typu sneksy, wyroby -  
9 Wosk candelilla E 902 cukiernicze, na powierzchnię    
10 Wosk carnauba E 903 brzoskwiń i ananasów    
11 Szelak E 904      
12 Wosk mikrokrystaliczny E 905 Wyroby cukiernicze z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych -  

1 Włókna azbestu niewykrywalne metodą dyfrakcji promieniami X.
 
 



 
M
C
K
alergie, zatrucia, zakażenia, urazy
dochodzenie przyczyn  w składzie: 
żywności, napojów, kosmetyków, leków i in. produktów,
w usługach oraz w otaczającym środowisku

PORADNIA 
MEDYCZNEGO CENTRUM KONSUMENTA
 

M
C
K


 

MEDYCZNE CENTRUM KONSUMENTA
 
 

3smoki

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

(................................)
Alarm konsumencki
ALARM KONSUMENCKI


ALARM KONSUMENCKI
- FIRMY, MARKOWE PRODUKTY, ZAGROŻENIA ZDROWIA

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
 



§
§
§
§
§
kto wytwarza lub sprzedaje produkt niebezpieczny, ten odpowiada
za ciężki uszczerbek na zdrowiu, inne naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, a także za doznaną krzywdę konsumenta

Naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty 
Na żądanie poszkodowanego zobowiązany do naprawienia szkody powinien  wyłożyć z góry sumę potrzebną na koszty leczenia, a jeżeli poszkodowany  stał się inwalidą, także sumę potrzebną na koszty przygotowania do innego  zawodu. Jeżeli poszkodowany utracił całkowicie lub częściowo zdolność do  pracy zarobkowej albo jeżeli zwiększyły się jego potrzeby lub zmniejszyły  widoki powodzenia na przyszłość, może on żądać od zobowiązanego do  naprawienia szkody odpowiedniej renty. Jeżeli w chwili wydania wyroku szkody nie da się dokładnie ustalić, poszkodowanemu może być przyznana renta tymczasowa.

§
§
§
§
§

 



STOWARZYSZENIE
  OCHRONY
     ZDROWIA
       KONSUMENTÓW
STOWARZYSZENIE OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTÓW


ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE
CZASOPISMO RUCHU OCHRONY ZDROWIA
AKTUALIZOWANA WERSJA ELEKTRONICZNA
"ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE"

SUBSTANCJE DODATKOWE
DO ŻYWNOSCI I NAPOJÓW
 
 



ALFABETYCZNY SPIS ZAWARTOŚCI
STRON INTERNETOWYCH DOMENY HALAT.PL
DOTYCZĄCYCH OCHRONY ZDROWIA