DODATKI DO ŻYWNOŚCI

SUBSTANCJE DODATKOWE DOZWOLONE
I INNE SUBSTANCJE OBCE
DODAWANE DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK
objaśnienia

Uwaga!
od 1. maja 2004r. obowiązuje
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu
(Dz. U. Nr 94, poz. 933),
które zgodnie z intencją Ministra Zdrowia
w czasie od 23. kwietnia 2004
do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej
(czyli 1. maja 2004r.)
zastąpiło
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu
i warunków ich stosowania
(Dz. U. Nr 87, poz. 805)

GRUPA 2:

AROMATY I SUBSTANCJE AROMATYCZNE
objaśnienia


Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z dnia 5 lutego2001 r. Nr 9, poz. 72)
tekst rozporządzenia

Załącznik nr 2

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG ICH FUNKCJI TECHNOLOGICZNYCH

2. Aromaty i substancje aromatyczne

A. NATURALNE 1)

I. Olejki eteryczne
Lp.
Nazwa
Surowiec roślinny
Części roślin, z których otrzymuje się olejek
1
2
3
4
1. anyżowy Pimpinella anisum L. owoce
2. arcydzięglowy Angelica archangielica L. owoce, korzenie
3. badianowy Illicium verum Hook. owoce
4. bazyliowy Ocimum basilicum L. kwitnące ziele
5. bejowy Pimenta racemosa J.W. Moore liście
6. bergamotowy Citrus bergamina (Risso et Poit.) naowocnia, liście, gałązki
7. cebulowy Allium cepa L. cebula
8. czosnkowy Allium sativum L. cebula
9. cynamonowy Cinnamomum zeylanicum Blume kora, liście, gałązki
10. cytronelowy cejloński Cymbopogon nardus L. cała naziemna część rośliny
11. cytronelowy jawajski Cymbopogon winterianus Jowitt cała naziemna część rośliny
12. cytrynowy Citrus limon Burm. naowocnia, liście
13. eukaliptusowy Eucalyptus globulus Lab. liście, szczyt pędu, gałązki
14. eukaliptus citriodora Eucalyptus Citriodora W.J.Hooker liście, gałązki
15. estragonowy Artemisia dracunculus L. ziele
16. fenkułowy gorzki Foeniculum vulgare P.Mill. var. Amara kwiatostany, górne liście
17. fenkułowy słodki Foeniculum vulgare P.Mill. var. Dulce owoce
18. geraniowy Pelargonium graveolens L'Herit ziele
19. gorczyczny (gorczycowy) Brassica nigra (L.) Koch. nasiona
20. goździkowy Eugenia caryophyllata Thunb. pąki, liście, łodygi
21. grejpfrutowy Citrus paradisi Macfayden naowocnia
22. gwajakowy Guaiacum officinale L. drewno
23. jałowcowy Juniperus communis L. szyszkojagody
24. jodłowy Abies alba Mill. cetyna
25. kamforowy Cinnamomum camphora L. drewno
26. kardamonowy Elletaria cardamonum L. owoce
27. kasjowy (cynamonowy chiński) Cinnamomum cassia Blume liście, gałązki, kora
28. kminkowy Carrum carvi L. owoce
29. kolendrowy Corriandrum sativum L. owoce
30. koprowy Anaethum graveolens L. owoce, ziele
31. kubebowy Piper Cubeba L. owoce
32. lawendowy Lavendulla officinalis Chaix. kwitnące ziele
33. lemongrasowy Cymbopogon citratus Stapf ziele
34. lebiodkowy (origanum) Origanum vulgarum L. kwitnące ziele
35. limetowy Citrus aurantifolia (Christm) Swingle naowocnia
36. lubczykowy Levisticum officinale Koch. korzenie, owoce
37. majerankowy Origanum majorana L. kwitnące ziele
38. mandarynkowy Citrus reticulata Blanco naowocnia
39. marchwiowy Daucus carrota L. owoce, nasiona
40. melisowy Melissa officinalis L. ziele
41. mięty kędzierzawej Mentha spicata var. Crispa auct. ziele
42. mięty pieprzowej Mentha piperita L. ziele
43. migdałowy Prunus armeniaca L. nasiona
44. muszkatołowy z kwiatu Myristica fragrans Houtt. osłonka kwiatu
45. muszkatołowy z gałki Myristica fragrans Houtt. nasiona
46. neroli Citrus aurantium L. kwiaty
47. palmarozowy Cymbopogon martini W.Watson cała naziemna część rośliny
48. petitgrain Citrus aurantium L. liście, gałązki
49. pietruszkowy Petroselinum sativum Hofm. owoce, liście
50. pieprzowy Piper nigrum L. owoce
51. pimentowy Pimenta dioica (L.) Merr. owoce, liście
52. piołunowy Artemisia absinthium L. ziele
53. pomarańczowy gorzki Citrus aurantium L. naowocnia
54. pomarańczowy słodki Citrus sinensis (L.) Osbeck. naowocnia
55. rozmarynowy Rosmarinus officinalis L. kwitnące ziele, liście
56. różany Rosa damascena Mill. kwiaty
57. rumiankowy Matricaria chamomilla L. kwiatostany
58. rumianku rzymskiego Anthemis nobilis L. kwiatostany
59. selerowy Apium graveolens L. owoce, liście
60. sosnowy Pinus silvestris L. cetyna (pędy)
61. świerkowy Picea excelsa (Lam.) Lk. cetyna (pędy)
62. szałwiowy Salvia officinalis L. kwitnące ziele
63. szałwi muszkatołowej Salvia sclarea L. kwitnące ziele
64. tatarakowy Acorus calamus L. kłącze
65. tymiankowy Thymus vulgaris L. kwitnące ziele
66. wintergrinowy Gaulteria procumbens L. liście

II. Olejki destylowane/frakcjonowane pozbawione części składników
 
1. bergamotowy odterpenowany
2. bergamotowy bez bergaptenu
3. cytrynowy odterpenowany
4. cytrynowy wielokrotnie frakcjonowany
5. grejpfrutowy odterpenowany
6. grejpfrutowy wielokrotnie frakcjonowany
7. mandarynkowy odterpenowany
8. mandarynkowy wielokrotnie frakcjonowany
9. mięty odmentolowany
10. pomarańczowy odterpenowany
11. pomarańczowy wielokrotnie frakcjonowany
12. terpeny cytrynowe
13. terpeny pomarańczowe
14. terpeny mandarynkowe

III. Izolaty - składniki olejków wydzielone metodą destylacji frakcjonowanej
 
Lp.
Nazwa
Pochodzenie - nazwa olejku
1. alicyna czosnkowy
2. anetol anyżowy, badianowy
3. anyżowy aldehyd anyżowy, badianowy, akacjowy
4. bisabolen badianowy, opoponaksowy, jodłowy, sandałowy
5. cymen iglaste
6. cynamonowy aldehyd cynamonowy
7. cytral cytrusowe, Litsea cubeba
8. cytronellal citronelowy, Eucalyptus citriodora
9. cytronellal cytronellowy , werwenowy
10. dekanal cytrusowe
11. eugenol goździkowy
12. eukaliptol eukaliptusowy
13. geraniol geraniowy, palmarozowy
14. iron irysowy
15. izoeugenol goździkowy, cynamonowy
16. jonony kastusowy, Bornia Megastigma
17. karwon mięty kędzierzawej, kminkowy, koprowy
18. limonen cytrusowe
19. linalol lawendowy, kolendrowy
20. mentol miętowy
21. nerolowy neroli, pomarańczowy gorzki, petitgrain, różany
22. octan linalilu lawendowy, kolendrowy
23. salicylan metylu wintergrinowy, brzozowy amerykański z kory
24. terpineol sosnowy, terpentynowy
25. terpinen-4-ol cyprysowy, jałowcowy z szyszkojagód
26. tymol tymiankowy

Naturalne aromaty i substancje aromatyczne wolno stosować do następujących środków spożywczych i używek w dawkach zgodnych z dobrą praktyką produkcyjną, czyli w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego:
- wyroby cukiernicze
- wino gronowe aromatyzowane
- wino owocowe aromatyzowane
- napoje winopodobne
- napoje winopochodne
- napoje bezalkoholowe i zaprawy do napojów bezalkoholowych
- koncentraty ciast, napojów i deserów
- polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych)
- półprodukty żelujące do dekoracji ciast, deserów cukierniczych i lodów
- kremy do ciast
- koncentraty obiadowe i dodatków do potraw oraz dania gotowe
- przyprawy do potraw - wyłącznie aromaty naturalne i ekstrakty z przypraw
- koncentraty purée ziemniaczanego aromatyzowane
- majonezy aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi, sosy sałatkowe, sosy do potraw
- musztardy aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- dżemy, marmolady - wyłącznie aromaty owocowe
- przetwory warzywne, konserwy warzywno-mięsne
- mleko zagęszczone smakowe
- śmietanka (sterylizowana UHT, do ubijania, ubita), śmietanka w proszku
- napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu; napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- desery mleczne aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe)
- desery twarogowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- serki twarogowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi termizowane i nietermizowane
- lody i ich koncentraty
- sery topione aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- serki Fromage fin
- margaryny
- mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
- konserwy mięsne, wędliny, wyroby garmażeryjne - wyłącznie aromaty naturalne i ekstrakty z przypraw
- przetwory rybne
- sosy pomidorowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- wyroby ciastkarskie, ciasta
- napoje spirytusowe z wyjątkiem wódek czystych i spirytusu rektyfikowanego butelkowanego
- herbatki owocowe i ziołowe - wyłącznie aromaty i ekstrakty z owoców, ziół i przypraw
- naturalna czarna herbata i zielona
- naturalna kawa
- mieszanki i ekstrakty kaw zbożowych
- wyroby typu sneksy i czipsy
- śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia
- chrupki aromatyzowane
- prażona kukurydza

B. IDENTYCZNE Z NATURALNYMI 1)

Aromaty identyczne z naturalnymi wolno stosować po uzyskaniu każdorazowo opinii Państwowego Zakładu Higieny (z wyjątkiem waniliny) do następujących środków spożywczych i używek:
- wyroby cukiernicze
- napoje bezalkoholowe i zaprawy do napojów bezalkoholowych
- koncentraty ciast, napojów i deserów
- polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych)
- półprodukty żelujące do dekoracji ciast, deserów cukierniczych i lodów
- kremy do ciast
- koncentraty obiadowe i dodatków do potraw oraz dania gotowe
- koncentraty purée ziemniaczanego aromatyzowane
- majonezy aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi, sosy sałatkowe, sosy do potraw
- musztardy aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu
- desery mleczne aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe)
- desery twarogowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- lody i ich koncentraty
- serki twarogowe aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi termizowane i nietermizowane
- sery topione aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi
- serki Fromage fin
- margaryny
- mleko zagęszczome smakowe
- mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
- konserwy mięsne, konserwy warzywno-mięsne, wędliny, konserwy rybne - wyłącznie aromat dymu wędzarniczego
- wyroby ciastkarskie, ciasta
- napoje spirytusowe: kminkowe, jałowcowe, o smaku gorzkim lub bitter, likiery z wyjątkiem likierów lub kremów z owoców: ananas, czarna porzeczka, wiśnia, malina, jeżyna, czarna jagoda, owoce cytrusowe oraz likierów z roślin: mięta, gorczyca, anyż, bylica, przelot pospolity
- wino gronowe aromatyzowane
- wino owocowe aromatyzowane
- napoje winopodobne
- napoje winopochodne
- naturalna czarna herbata i zielona
- naturalna kawa
- mieszanki i ekstrakty kaw zbożowych
- wyroby typu sneksy i czipsy
- śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia - tylko wanilina
- chrupki aromatyzowane
- prażona kukurydza

C. SYNTETYCZNE 1)

Aromaty syntetyczne wolno stosować po uzyskaniu każdorazowo opinii Państwowego Zakładu Higieny (z wyjątkiem etylowaniliny) do następujących środków spożywczych:
- wyroby cukiernicze
- wyroby ciastkarskie, ciasta
- zaprawy i napoje bezalkoholowe produkowane bez dodatku przetworów owocowych, warzywnych oraz wyciągów ziołowych i korzennych
- koncentraty ciast, deserów i napojów (z wyjątkiem koncentratów napojów typu kawa rozpuszczalna oraz koncentratów napojów z dodatkiem suszu owocowego, ziołowego i przypraw naturalnych)
- polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych)
- kremy do ciast
- półproduky żelujące do dekoracji ciast, deserów cukierniczych i lodów
- wyroby typu sneksy i czipsy
- śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia - tylko etylowanilina
- chrupki aromatyzowane
- prażona kukurydza

1) W odniesieniu do aromatów przeznaczonych do produkcji środków spożywczych i używek nie jest konieczne deklarowanie na opakowaniu jednostkowym (bezpośrednim) jego składników z wyjątkiem substancji posiadających numery "E...", a nie będących substancjami aromatycznymi. Niezbędne jest umieszczenie określenia "aromat do środków spożywczych".
 
 



 
M
C
K
alergie, zatrucia, zakażenia, urazy
dochodzenie przyczyn  w składzie: 
żywności, napojów, kosmetyków, leków i in. produktów,
w usługach oraz w otaczającym środowisku

PORADNIA 
MEDYCZNEGO CENTRUM KONSUMENTA
 

M
C
K


 

MEDYCZNE CENTRUM KONSUMENTA
 
 

3smoki

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

(................................)
Alarm konsumencki
ALARM KONSUMENCKI


ALARM KONSUMENCKI
- FIRMY, MARKOWE PRODUKTY, ZAGROŻENIA ZDROWIA

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
 



§
§
§
§
§
kto wytwarza lub sprzedaje produkt niebezpieczny, ten odpowiada
za ciężki uszczerbek na zdrowiu, inne naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, a także za doznaną krzywdę konsumenta

Naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty 
Na żądanie poszkodowanego zobowiązany do naprawienia szkody powinien  wyłożyć z góry sumę potrzebną na koszty leczenia, a jeżeli poszkodowany  stał się inwalidą, także sumę potrzebną na koszty przygotowania do innego  zawodu. Jeżeli poszkodowany utracił całkowicie lub częściowo zdolność do  pracy zarobkowej albo jeżeli zwiększyły się jego potrzeby lub zmniejszyły  widoki powodzenia na przyszłość, może on żądać od zobowiązanego do  naprawienia szkody odpowiedniej renty. Jeżeli w chwili wydania wyroku szkody nie da się dokładnie ustalić, poszkodowanemu może być przyznana renta tymczasowa.

§
§
§
§
§

 



STOWARZYSZENIE
  OCHRONY
     ZDROWIA
       KONSUMENTÓW
STOWARZYSZENIE OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTÓW


ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE
CZASOPISMO RUCHU OCHRONY ZDROWIA
AKTUALIZOWANA WERSJA ELEKTRONICZNA
"ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE"

SUBSTANCJE DODATKOWE
DO ŻYWNOSCI I NAPOJÓW
 
 



ALFABETYCZNY SPIS ZAWARTOŚCI
STRON INTERNETOWYCH DOMENY HALAT.PL
DOTYCZĄCYCH OCHRONY ZDROWIA