DODATKI DO ŻYWNOŚCI

SUBSTANCJE DODATKOWE DOZWOLONE
I INNE SUBSTANCJE OBCE
DODAWANE DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK
objaśnienia

Uwaga!
od 1. maja 2004r. obowiązuje
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu
(Dz. U. Nr 94, poz. 933),
które zgodnie z intencją Ministra Zdrowia
w czasie od 23. kwietnia 2004
do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej
(czyli 1. maja 2004r.)
zastąpiło
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu
i warunków ich stosowania
(Dz. U. Nr 87, poz. 805)

GRUPA 3:

SUBSTANCJE KONSERWUJĄCE
objaśnienia


Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z dnia 5 lutego 2001 r. Nr 9, poz. 72)
tekst rozporządzenia

Załącznik nr 2

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG ICH FUNKCJI TECHNOLOGICZNYCH

3. Substancje konserwujące


Lp.
Nazwa substancji
Nr
Środek spożywczy
Maksymalna dawka g/kg lub g/l
Uwagi
1
2
3
4
5
6
1 Kwas sorbowy oraz jego sole1: potasowa, wapniowa E 200

E 202

E 203

Pulpy, przeciery owocowe, soki owocowe surowe lub zagęszczone słodzone lub niesłodzone o ciężarze właściwym nie wyższym niż 1,33 - do dalszego przerobu, ogórki konserwowe, korniszony i inne przetwory owocowe lub warzywne w zalewie kwaśnej w opakowaniach niehermetycznych powyżej 1 kg 1,5 z wyjątkiem soków i nektarów oraz przetworów i preparatów owocowych i warzywnych przeznaczonych do produkcji przetworów mlecznych
Gotowane owoce w opakowaniach niehermetycznych powyżej 1 kg 1,2
Marmolady, powidła, dżemy niskosłodzone oraz dżemy w opakowaniach termoformowanych, galaretki owocowe 1
Warzywa kwaszone w beczkach i opakowaniach niehermetycznych, koncentrat pomidorowy i koncentrat szczawiu, sosy pomidorowe 1  
Napoje typu cola oraz analogiczne zawierające ekstrakt naturalnej kawy zamiast ekstraktu orzeszków cola 0,08  
Ptasie mleczko (korpus) - wyrób cukierniczy 1,5
Twarogi ziarniste 1
Sery dojrzewające twarde i półtwarde5 0 1/dm2
Serek "Fromage fin"8 0,24
Margaryny 1
Owoce suszone 0,5
Koncentraty mieszanek żelujących do przetworów owocowych 1 tylko do przetworów niskosłodzonych
Sałatki warzywno-mięsne, warzywno-rybne, warzywno-majonezowe, warzywno- owocowe w jednostkowych opakowaniach niehermetycznych do sprzedaży detalicznej 1  
Oliwki w zalewie, nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.) 1
Krewetki gotowane i ich przetwory 2 pojedynczo lub łącznie z E 210, E 211 E 212, E 213
Musztardy 1  
Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.), majonezy z naturalnymi dodatkami (przetwory owocowe i warzywne, grzyby, przyprawy ziołowe), polewy owocowe 1
Przetwory rybne: marynaty, półprodukty, ryby solone 1
Polewy do wyrobów ciastkarskich i cukierniczych 1 z wyjątkiem polew kakaowych
  03  
Napoje bezalkoholowe aromatyzowane z wyjątkiem napojów z udziałem mleka 0,25 w przypadku łącznego stosowania z E 210-E 213 w dawce do 0,4 g/kg
Surowe ciasto ziemniaczane (np. na placki, kluski), placki (tortille) i wstępnie obsmażone ziemniaki w plasterkach 2  
Nadzienia wyrobów cukierniczych typu marcepan i orzechowe 1
Wina 0,2
Napoje winopodobne 0,2
Napoje winopochodne  
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu, zawartość tłuszczu wynosi 62-80%, 60-62%, 41-60%, 39-41% oraz mniej niż 39% - produkt mleczny niskotłuszczowy 1 pojedynczo lub łącznie z E 210, E 211 E 212, E 213
Rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniami 2  
Hydrolizaty białkowe typu maggi 1
Osłonki żelatynowe przetworów mięsnych (wędzonych, surowych) 1 wyłącznie E 200
2 Kwas benzoesowy oraz jego sole1 sodowa, potasowa, E 210

E 211

Margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne 1  
wapniowa E 212

E 213

Koncentrat pomidorowy składowany w beczkach jako półprodukt 1,5
Krewetki gotowane i ich przetwory 2 pojedynczo lub łącznie z E 200, E 202 E 203
Pulpy, przeciery owocowe, przetwory: owocowe, pomidorowe i rybne, sosy warzywne, warzywno-owocowe, ekstrakt słodowy stosowany w piekarstwie, musztarda 1 z wyjątkiem soków i nektarów oraz przetworów i preparatów owocowych i warzywnych przeznaczonych do produkcji przetworów mlecznych
Napoje bezalkoholowe aromatyzowane z wyjątkiem napojów z udziałem mleka 0,15  
Sałatki warzywno-mięsne, warzywno-rybne, warzywno-majonezowe, warzywno-owocowe w jednostkowych opakowaniach niehermetycznych do sprzedaży detalicznej 1
Sosy sałatkowe, majonezy wyłącznie z naturalnymi dodatkami (przetwory owocowe i warzywne, przyprawy ziołowe, grzyby), majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5 % tł.) 1
Napoje typu cola oraz analogiczne zawierające ekstrakt naturalnej kawy zamiast ekstraktu orzeszków cola 0,08
Koncentraty mieszanek żelujących do przetworów owocowych 1 tylko do przetworów niskosłodzonych
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu, zawartość tłuszczu wynosi 62-80%, 60-62%, 41-60%, 39-41% oraz mniej niż 39% - produkt mleczny niskotłuszczowy 1 pojedynczo lub łącznie z E 200, E 202 E 203
3 Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego oraz jego sól sodowa E 214

E 2152

Przetwory owocowe, warzywne, przetwory rybne: marynaty, półprodukty ryby solone 0,2 z wyjątkiem soków i nektarów oraz przetworów i preparatów owocowych i warzywnych przeznaczonych do produkcji przetworów mlecznych
Margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne 1  
Żelatyna spożywcza 1
Żelatyna do wyrobu sztucznych jelit 2
4 Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego oraz jego sól sodowa E 216 

E 2172

Przetwory owocowe, warzywne, przetwory rybne: marynaty, prezerwy, ryby solone 0,2 z wyjątkiem soków i nektarów oraz przetworów i preparatów owocowych i warzywnych przeznaczonych do produkcji przetworów mlecznych
Margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne 1  
Żelatyna do wyrobu sztucznych jelit 2
5 Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego oraz jego sól sodowa E 218

E 2192

Przetwory owocowe 0,2 z wyjątkiem soków i nektarów oraz przetworów i preparatów owocowych i warzywnych przeznaczonych do produkcji przetworów mlecznych
Żelatyna do wyrobu sztucznych jelit 2
6 Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki), siarczyn sodu, wodorosiarczyn sodu, pirosiarczyn sodu, E 220

E 221

E 222

E 223

E 224

Pulpy, przeciery owocowe i warzywne do dalszego przerobu, przecier i koncentrat pomidorowy do dalszego przerobu 2 z wyjątkiem soków i nektarów oraz przetworów i preparatów owocowych 
pirosiarczyn potasu, siarczyn wapnia, wodorosiarczyn wapnia, wodorosiarczyn potasu E 226

E 227

E 2284

Soki owocowe surowe, warzywa suszone, skórka pomarańczowa do dalszego przerobu 1,25 i warzywnych przeznaczonych do produkcji przetworów
oraz kwas siarkawy15, 17, 18   Powidła, dżemy, marmolady, soki owocowe słodzone, galaretki owocowe 0,05 mlecznych
Dżemy wyborowe, galaretki owocowe wyborowe , słodzony przecier z kasztanów jadalnych 0,01
Suszone morele, brzoskwinie, śliwki, figi i winogrona 2,0  
Suszone jabłka i gruszki 0,6
Suszone banany 1,0
Suszone orzechy kokosowe 0,05
Orzechy w łupinach oraz owoce suszone inne niż morele, brzoskwinie, śliwki, figi, winogrona, jabłka, gruszki, banany 0,5
Koncentraty purée ziemniaczanego 0,05
Chmiel piwowarski i jego przetwory 3,2
Przecier i koncentrat pomidorowy do bezpośredniego spożycia 0,06
Żelatyna spożywcza 0,05
Cukier biały, cukier biały rafinowany, cukier biały przemysłowy, cukier płynny, cukier płynny inwertowany, syrop inwertowany, syrop glukozowy, syrop glukozowy odwodniony, glukoza jednowodna, glukoza bezwodna z wyjątkiem syropu glukozowego wilgotnego lub nieodwodnionego 0,01
Syrop glukozowy (wilgotny lub nieodwodniony) 0,02
Inne cukry 0,04
Skrobie 0,05 z wyjątkiem skrobi przeznaczonych do żywności dla niemowląt i dzieci do 3 lat
Skrobia budyniowa 0,05
Ocet fermentacyjny 0,1 w tym 0,04 SO2 wolnego
Wino na moszczach owocowych, miody pitne 0,2
Sok z winogron 0,01
Wino goronowe, wino gronowe aromatyzowane 0,26
Napoje winopodobne 0,20
Napoje winopochodne  
Krewetki nieprzetworzone - surowiec 0,10
Krewetki - przetwory 0,03
Wino "Spatlese" 0,3011
Wino: Bordeaux supérieur , Grâves de Vayres, Côtes de Bordeaux St. Macaire, Premiéres Côtes de Bordeaux, Sainte-Foy Bordeaux, Côtes de Bergerac, Haut-Montravel, Rosette11 0,3011
Wino "Auslese" 0 3511
Wino z oznaczeniem "vin superieur" z oznaczeniem pochodzenia, uprawnione do noszenia jednej z nazw: Murfatlar, Cotnari, Tirnave, Pietroaesele Valea Calugareasca 0,3511
Wino: Beerenauslese, Ausbruch, Ausbruchwein, Trockenbeereaslese (Eiswein) 0,4011
Wino markowe: Sauternes, Bursac, Cadillac, Cerons, Loupiac Monbazillac, Sainte-Croix-du-Mont, Bonneeaux, Quarts de Chaume, Coteaux de l'Aubance, Graves Superieures, Jurancon10 0,4011
Susze ziemniaczane 0,125
Piwo 0,02
Chrzan tarty 0,25
Pulpa chrzanowa 0,8
Musztarda 0,25
Surowe ciasta ziemniaczane 0,1
7 Bifenyl (difenyl) E 230 Powierzchnia owoców cytrusowych 0,07  
8 Ortofenylofenol E 231     pojedynczo
9 Sól sodowa ortofenylofenolu E 232 Powierzchnia owoców cytrusowych 0,012 lub łącznie wyrażone jako ortofenylofenol
10 Nizyna16 E 234 Sery topione, sery dojrzewające 0,0125  
11 Natamycyna14 w stężeniu 0,05% w polioctanie winylu E 235 Do powlekania skórek serów twardych dojrzewających -  
12 Natamycyna14 w stężeniu 0,1% w roztworze wodnym E 235 Do powlekania serów twardych dojrzewających w folii termokurczliwej lub próżniowej z wyjątkiem serów miękkich -
13 Natamycyna14 w stężeniu 0,2% w roztworze wodnym E 235 Do powlekania serów twardych dojrzewających bez powłok ochronnych z wyjątkiem serów miękkich -
14 Natamycyna E 235 Wędzone, suszone kiełbasy 1mg/dm2 powierzchni natamycyna nie może być obecna w powierzchniowej 5mm warstwie kiełbasy
15 Dimetylodiwęglan E 242 Napoje bezalkoholowe 0,2512 każdorazowo po uzyskaniu opinii PZH z uwagi na bezpieczeństwo osób zatrudnionych przy produkcji
16 Azotyn sodu (wyłącznie w postaci równomiernej mieszaniny z solą kuchenną, w której zawartość NaNO2 wynosi 0,5-0,6%) E 250 Wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu 0,1257  
Wędzonki (azotany i azotyny) 0,057 (azotany i azotyny)
Konserwy pasteryzowane z mięsa peklowanego w tym z drobiu
Konserwy sterylizowane z mięsa peklowanego w tym z drobiu
17 Azotan sodu oraz azotan potasu6 E 251 

E 252

Sery dojrzewające solone w solance 0,05 zawartość NaNO2 do 0,002  
Sery topione9 0,05
Wędliny surowo dojrzewające i surowo suszone 0,4 (azotany i azotyny, w tym azotynów nie więcej niż 0,05)
18 Kwas propionowy oraz jego sole : sodowa, wapniowa E 280

E 2811

E 2821

Pieczywo 2 w stosunku do użytej mąki
Wyroby ciastkarskie w opakowaniach jednostkowych3: sernik, placek z masą owocową, placek z masą makową 2
19 Lizozym13 E 1105 Sery dojrzewające -  

1 wartości maksymalne podane w przeliczeniu na odpowiedni kwas
2 wartości maksymalne podane w przeliczeniu na odpowiedni ester
3 dodatek dozwolony tylko w okresie letnim (czerwiec - wrzesień)
4 wartości maksymalne podane w przeliczeniu na dwutlenek siarki
5 wyłącznie powlekanie skórki 0,5% roztworem kwasu sorbowego
6 wartości maksymalne podane jako azotan sodu
7 wartości maksymalne podane w przeliczeniu na azotyn sodu
8 sorbinian potasu
9 jako pozostałość z surowca
10 wino o kontrolowanym oznaczeniu pochodzenia
11 dotyczy wyłącznie wina z importu
12 ilość wprowadzona do napoju - pozostałość niewykrywalna
13 lizozym zamiennie z azotanami
14 zabieg powlekania bądź kąpieli może być stosowany w produkcji serów, których czas dojrzewania wynosi ponad 4 tygodnie (z wyłączeniem serów dojrzewających miękkich)
- zabieg może być stosowany 3-krotnie
- sery mogą być przekazywane do obrotu po 25 dniach od ostatniego zabiegu
- natamycyna nie może być obecna w powierzchniowej 5 mm warstwie sera
15 nie jest konieczne deklarowanie zawartości dwutlenku siarki w odniesieniu do:
1) wina,
2) marmolad, powideł oraz syropów owocowych, jeżeli zawartość ogólnego dwutlenku siarki nie przekracza 0,125g/kg,
3) dżemu, jeżeli zawartość ogólnego dwutlenku siarki nie przekracza 0,030g/kg,
4) koncentratu i przecieru pomidorowego, jeżeli zawartość ogólnego dwutlenku siarki nie przekracza 0,060g/kg.
16 jako naturalna pozostałość procesów fermentacyjnych
17 maksymalne poziomy są wyrażone jako SO2 w mg/kg lub mg/l i odnoszą się do całkowitej zawartości, pochodzącej ze wszystkich źródeł
18 zawartość SO2 nie większa niż 10mg/kg lub 10mg/l nie jest rozważana jako istotna technologicznie
 
 



 
M
C
K
alergie, zatrucia, zakażenia, urazy
dochodzenie przyczyn  w składzie: 
żywności, napojów, kosmetyków, leków i in. produktów,
w usługach oraz w otaczającym środowisku

PORADNIA 
MEDYCZNEGO CENTRUM KONSUMENTA
 

M
C
K


 

MEDYCZNE CENTRUM KONSUMENTA
 
 

3smoki

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

(................................)
Alarm konsumencki
ALARM KONSUMENCKI


ALARM KONSUMENCKI
- FIRMY, MARKOWE PRODUKTY, ZAGROŻENIA ZDROWIA

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
 



§
§
§
§
§
kto wytwarza lub sprzedaje produkt niebezpieczny, ten odpowiada
za ciężki uszczerbek na zdrowiu, inne naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, a także za doznaną krzywdę konsumenta

Naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty 
Na żądanie poszkodowanego zobowiązany do naprawienia szkody powinien  wyłożyć z góry sumę potrzebną na koszty leczenia, a jeżeli poszkodowany  stał się inwalidą, także sumę potrzebną na koszty przygotowania do innego  zawodu. Jeżeli poszkodowany utracił całkowicie lub częściowo zdolność do  pracy zarobkowej albo jeżeli zwiększyły się jego potrzeby lub zmniejszyły  widoki powodzenia na przyszłość, może on żądać od zobowiązanego do  naprawienia szkody odpowiedniej renty. Jeżeli w chwili wydania wyroku szkody nie da się dokładnie ustalić, poszkodowanemu może być przyznana renta tymczasowa.

§
§
§
§
§

 



STOWARZYSZENIE
  OCHRONY
     ZDROWIA
       KONSUMENTÓW
STOWARZYSZENIE OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTÓW


ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE
CZASOPISMO RUCHU OCHRONY ZDROWIA
AKTUALIZOWANA WERSJA ELEKTRONICZNA
"ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE"

SUBSTANCJE DODATKOWE
DO ŻYWNOSCI I NAPOJÓW
 
 



ALFABETYCZNY SPIS ZAWARTOŚCI
STRON INTERNETOWYCH DOMENY HALAT.PL
DOTYCZĄCYCH OCHRONY ZDROWIA