DODATKI DO ŻYWNOŚCI

SUBSTANCJE DODATKOWE DOZWOLONE
I INNE SUBSTANCJE OBCE
DODAWANE DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK
objaśnienia

Uwaga!
od 1. maja 2004r. obowiązuje
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu
(Dz. U. Nr 94, poz. 933),
które zgodnie z intencją Ministra Zdrowia
w czasie od 23. kwietnia 2004
do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej
(czyli 1. maja 2004r.)
zastąpiło
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu
i warunków ich stosowania
(Dz. U. Nr 87, poz. 805)

GRUPY 4 - 5:

PRZECIWUTLENIACZE
objaśnienia
KWASY I REGULATORY KWASOWOŚCI
objaśnienia


Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z dnia 5 lutego2001 r. Nr 9, poz. 72)
tekst rozporządzenia

Załącznik nr 2

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG ICH FUNKCJI TECHNOLOGICZNYCH

4. Przeciwutleniacze
5. Kwasy i regulatory kwasowości


4. Przeciwutleniacze


Lp.
Nazwa substancji
Nr
Środek spożywczy
Maksymalna dawka g/kg lub g/l
Uwagi
1
2
3
4
5
6
1 Pirosiarczyn sodu (w przeliczeniu na SO2) E 223 Chrupki i czipsy jabłkowe 0,125  
Pieczarki zamrożone 0,04
2 Kwas mlekowy E 270 Oleje 0,1  
Margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie, kuchenne -
3 Kwas askorbinowy E 300 Wino 0,05  
Piwo 0,15
Ocet 0,4
Zemulgowane sosy w tym majonezy 0,5
Soki owocowe i nektary, soki zagęszczone, soki warzywne -
Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego, w tym z drobiu 0,5 w stosunku do surowca
Kremogeny 1,5
Mleko w proszku bez dodatków lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (kawa, kakao, cukier) 3 do składowania powyżej 3 miesięcy
Aromaty: naturalne, identyczne z naturalnymi i syntetyczne -
Śmietanka w proszku 3
Wyroby cukiernicze 5
Mąka -
Przetwory owocowe - konserwy -
Przetwory warzywne - konserwy -
Oliwki w zalewie, nadziewane pastami (paprykową, anchovis itp.) -
Susze ziemniaczane -
Napoje bezalkoholowe 0,25
Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa -
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw -
4 Askorbinian sodu E 301 Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu 0,5 w stosunku do surowca
Askorbinian wapnia E 302
      Przetwory rybne 1,5
Przetwory owocowe - konserwy -
Przetwory warzywne - konserwy -
Koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw -
Susze ziemniaczane -
Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa -
5 Palmitynian askorbylu E 304i Wyroby typu sneksy i czipsy 1,0  
Zabielacze do napojów 1,0  
Sosy sałatkowe, zemulgowane sosy w tym majonezy 1,0 zamiennie z E 385
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw 1,0 pojedynczo lub łącznie z: E 304ii
Margaryny, tłuszcze piekarskie, cukiernicze i kuchenne, pieczywo cukiernicze 1,0  
Aromaty zawierające tłuszcze 0,2 pojedynczo lub łącznie z: E 320 i E 321
6 Stearynian askorbylu E 304ii Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw 1,0 pojedynczo lub łącznie z: E 304i
Zabielacze do napojów -  
7 Mieszanina tokoferoli, Alfa-tokoferol,

Gamma-tokoferol,

E 306

E 307

E 308

Oleje, margaryny, smalec, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne 0,4  
  Delta-tokoferol E 309 Wyroby cukiernicze - z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia, wyroby typu sneksy i czipsy -  
Sosy sałatkowe, zemulgowane sosy w tym majonezy -
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw, zabielacze do napojów -
Sery topione aromatyzowane 0,001
Aromaty zawierające tłuszcze -
Mieszanina tokoferoli E 306 Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin -
Alfa-tokoferol E 307 Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin -
    Rafinowana oliwa z oliwek oraz olej z wytłoków oliwek -
  Gamma-tokoferol E 308 Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin -
  Delta-tokoferol E 309 Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin -
8 Galusan propylu

Galusan oktylu

Galusan dodecylu

E 310

E 311

E 312

Smalec przeznaczony do magazynowania powyżej 1 roku, tłuszcze piekarskie i kuchenne 0,1 pojedynczo lub łącznie z: E 320, E 321
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw 0,03 pozostałość z surowca tłuszczowego i mięsnego pojedynczo lub łącznie z E 320
Guma do żucia 0,4 pojedynczo lub łącznie z E 320, E 321
Surowiec tłuszczowy do produkcji koncentratów spożywczych, 

Mięso suszone do produkcji koncentratów spożywczych

0,1 wyłącznie E 310
Tłuszcze i oleje przeznaczone do smażenia wyłącznie w zakładach gastronomicznych 0,2 tylko E 310 pojedynczo lub łącznie z E 320
9 Kwas izoaskorbinowy

Izoaskorbinian sodu

E 315

E 316

Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu 0,5  
Przetwory rybne 1,5
Piwo 0,074
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw -
Wino 0,07
Koncentraty ziemniaczane 0,5
10 Butylohydroksyanizol (BHA) E 320 Smalec przeznaczony do magazynowania powyżej 1 roku, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne 0,1 pojedynczo lub łącznie z: E 310, E 311, E 312 E 321
Oleje przeznaczone wyłącznie do wyrobów typu sneksy i czipsy 0,02 pojedynczo lub łącznie z E 321
Susze ziemniaczane 0,05  
Guma do żucia 0,4 pojedynczo lub łącznie z E 310, E 311, E 312 

E 321

Nadzienia tłuste do wyrobów cukierniczych, ciastkarskich i ciast 0,04  
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw 0,03 pozostałość z surowca tłuszczowego i mięsnego pojedynczo lub łącznie z: E 310

i E 311, E 312

Aromaty zawierające tłuszcze 0,5 pojedynczo lub łącznie z: E 321 i E 304i
Tłuszcze i oleje przeznaczone do smażenia wyłącznie w zakładach gastronomicznych 0,2 pojedynczo lub łącznie z: E 310
11 Butylohydroksytoluen (BHT) E 321 Smalec przeznaczony do magazynowania powyżej 1 roku, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne 0,1 pojedynczo lub łącznie z: E 310, E 311, E 312 E 320
Oleje przeznaczone do wyrobów typu sneksy i czipsy 0,2 pojedynczo lub łącznie z E 320
Aromaty zawierające tłuszcze 0,2 pojedynczo lub łącznie z: E 320 i E 304i
Guma do żucia 0,4 pojedynczo lub łącznie z E 310, E 311, E 312 

E 320

12 Kwas cytrynowy oraz E 330 Margaryny -  
jego sole:   Koncentraty purée ziemniaczanego -
sodowa E 331 Oleje, smalec - tylko E 330
potasowa E 332 Koncentraty ziemniaczane -
    Tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne -
13 Sól wapniowo-disodowa E 385 Zemulgowane sosy w tym majonezy 0,075 wyłącznie do środków spożywczych określonych w rubryce 4
  kwasu etyleno-diaminotetraoctowego (CaNa2EDTA)   Jadalne nasiona roślin strączkowych, warzywa strączkowe, grzyby i karczochy w konserwie 0,25
Skorupiaki i mięczaki w konserwie 0,075
Konserwy rybne 0,075
Mrożone i głęboko mrożone skorupiaki 0,075
Produkty tłuszczowe o zawartości tłuszczu 41% (lub mniej) do smarowania pieczywa 0,100

5. Kwasy i regulatory kwasowości

Lp.
Nazwa substancji
Nr
Środek spożywczy
Maksymalna dawka g/kg lub g/l
Uwagi
1
2
3
4
5
6
1 Węglany wapnia E 170 Wino, miody pitne, sery dojrzewające -  
Wyroby kakaowe i czekoladowe 70,0 w przeliczeniu na suchą masę beztłuszczową; wyrażone jako węglany potasu pojedynczo lub łącznie z

E 500, E 501

E 503, E 504

E 524, E 525

E 526, E 527

E 528, E 530

Sok winogronowy -  
Ser Feta i Mozzarella - do regulacji pH mleka jako surowca
Kazeina spożywcza -  
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane -  
Pain courant français -  
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -  
2 Kwas octowyl) E 260 Białko jajka kurzego w proszku 0,1 roztwór 10% na 1 litr białka płynnego
Ser Feta i Mozzarella - do regulacji pH mleka jako surowca
Kazeina spożywcza -  
Zemulgowane sosy w tym majonezy, musztardy, przetwory owocowe i warzywne z wyjątkiem przetworów grzybowych i marynat 20 wyłącznie jako regulator kwasowości; ponadto w
Przetwory rybne 20 produkcji przetworów rybnych do sporządzania 4,0-7,0% roztworów jako kąpieli marynującej wyłącznie do wytwarzania półproduktów w procesie produkcji marynat rybnych zimnych
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -  
Pain courant français -
Cukierki gumki, wyroby typu sneksy i

czipsy

-
3 Octan potasu E 261 Owoce i warzywa - konserwy -  
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
Pain courant français -
4 Octan sodu E 262 Koncentraty dodatków do potraw, przyprawy do potraw, koncentraty obiadowe, sosy sałatkowe, mieszanki przyprawowe do wyrobów typu sneks i czipsy -  
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze -
Owoce i warzywa - konserwy -
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
Pain courant français -
5 Octan wapnia E263 Owoce i warzywa - konserwy -  
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
Pain courant français -
6 Kwas mlekowy E 270 Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.) -  
Białczany, kazeiniany, kazeina spożywcza -
Serki twarogowe termizowane 2
Desery mleczne 2
Konserwy mięsne pasteryzowane, wędliny z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego, konserwy rybne -
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane i nie poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu 2
Sery topione plasterkowane, ser Mozzarella -
Woda do produkcji piwa -
Zemulgowane sosy w tym majonezy -
Przetwory grzybowe i rybne w zalewie kwaśnej 20
Przetwory owocowe i warzywne - z wyjątkiem soków i nektarów owocowych i soków warzywnych
Nektary owocowe z jabłek lub gruszek albo z mieszaniny tych owoców 5,0
Napoje spirytusowe z wyjątkiem wódek czystych i spirytusu rektyfikowanego butelkowego -
Wino owocowe -
Lody i ich koncentraty -
Wyroby cukiernicze i ciastkarskie -
Koncentraty deserów -
Napoje bezalkoholowe -
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw -
Smażone przekąski ziemniaczane (czipsy, sneksy) -
Nektary owocowe i soki warzywne 5
Sery dojrzewające, masło, śmietanka pasteryzowana przeznaczona do wyrobu masła - wyłącznie do regulacji pH surowca
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze -
Pasty kanapkowe na bazie przetworów mlecznych 8
Ser serwatkowy -
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
Pain courant français -
Świeże makarony -
Piwo -
Sosy warzywne, obiadowe -
Śmietanka sterylizowana, pasteryzowana i UHT, śmietanka pasteryzowana niskokaloryczna -
7 Kwas jabłkowy

(DL -)

E 296 Przetwory rybne, zemulgowane sosy w tym majonezy, sosy sałatkowe, sałatki warzywne, przetwory warzywne -  
      Sok ananasowy, nektary owocowe z gruszek lub brzoskwiń 3,0
Napoje bezalkoholowe z udziałem przetworów owocowych i warzywnych oraz wyciągów korzennych i ziołowych -
Koncentraty obiadowe, koncentraty napojów, polew z wyjątkiem polew kakaowych, koncentraty dodatków do potraw -
Wyroby cukiernicze, smażone przekąski ziemniaczane (czipsy, sneksy) -
Sok ananasowy 3,0
Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi -
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi -
Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) -
Desery mleczne, lody i ich koncentraty, wyroby ciastkarskie -
8 Kwas fumarowy E 297 Wyroby cukiernicze 1 wyłącznie do środków spożywczych określonych w rubryce 4
Guma do żucia 2
Nadzienia i polewy do wyrobów

piekarskich i ciastkarskich

2,5
Desery żelujące, desery z dodatkiem aromatów owocowych, mieszaniny suchych sproszkowanych deserów 4
Koncentraty w proszku instant do napojów na bazie owoców 1
Produkty instant do przygotowania aromatyzowanej herbaty i naparów ziołowych 1
9 Kwas askorbinowy E 300 Koncentraty deserów, polewy do ciast -  
Napoje bezalkoholowe 0,25
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze -
Chrupki i czipsy jabłkowe 1
Purée ziemniaczane, koncentraty ziemniaczane - łącznie z

E 301, E302

Przetwory rybne 0,3 łącznie z
Koncentraty napojów 0,3 E 301, E302
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane i niepoddane obróbce termicznej po ukwaszeniu 0,01
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
Dżem i galaretki wyborowe -
Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi -
Mleko zagęszczone i mleko w proszku -
Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa -
Owoce i warzywa - konserwy -
Pain courant français -
Piwo -
Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras -
10 Askorbinian sodu, wapnia E 301

E 302

Purée ziemniaczane, koncentraty ziemniaczane - łącznie z

E 300

Przetwory rybne 0,3 łącznie z
Oliwki w zalewie - E 300
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze, wyroby cukiernicze -
Koncentraty napojów 0,3 łącznie z

E 300

Askorbinian sodu E301 Mleko zagęszczone i mleko w proszku -  
Owoce i warzywa - konserwy -
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
Pain courant français -
Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa -
Świeże makarony -
Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras -
Askorbinian wapnia E302 Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa -  
Owoce i warzywa - konserwy -
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
Pain courant français -
11 Mleczany sodu, potasu, wapnia E 325

E 326

E 327

Sosy sałatkowe, wyroby cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, kazeiniany, lody i ich koncentraty, koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw -  
    Konserwy mięsne pasteryzowane, wędliny z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego, konserwy rybne -
Mleczan sodu E 325 Pain courant français -  
Owoce i warzywa - konserwy -
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
Mleczan potasu E 326 Owoce i warzywa - konserwy -  
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
Pain courant français -
Mleczan wapnia E 327 Dżemy i galaretki wyborowe - wyłącznie

E 327

Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi -  
Owoce i warzywa - konserwy -
Wyroby typu sneksy i czipsy -
12 Kwas cytrynowy i jego sole: sodowa, potasowa, wapniowa E 330

E 331

E 332

E 333

Wyroby cukiernicze - z wyjątkiem czekolady i wyrobów czekoladowych
Koncentraty ciast i deserów -  
Koncentraty napojów -
Półprodukty żelujące do dekoracji ciast, deserów cukierniczych i lodów -
Koncentraty lukru do ciast -
Wyroby ciastkarskie, ciasta 5
Chrupki, wyroby typu sneksy i czipsy 1
Koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw -
Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) -
Lody i ich koncentraty -
Margaryny -
Napoje bezalkoholowe -
Przyprawy do potraw -
Wyroby garmażeryjne 3
Mleko zagęszczone słodzone i niesłodzone 3
Konserwy warzywno-mięsne 0,2
Musztarda, zemulgowane sosy w tym majonezy, sosy sałatkowe -
Serki twarogowe termizowane 2
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane i niepoddane obróbce termicznej po ukwaszeniu 2
Desery mleczne 2
Sery topione, ser Mozzarella -
Przetwory rybne -
Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.) -
Napoje spirytusowe z wyjątkiem wódek czystych i spirytusu rektyfikowanego -
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze -
Sosy warzywne, sosy owocowe -
  Kwas cytrynowy E 330 Wyroby kakaowe i czekoladowe 5,0  
Nektary 5,0  
Sok ananasowy lub sok z jego udziałem 3,0 jednoczesny dodatek cukru i kwasu cytrynowego jest zabroniony
Soki owocowe z wyjątkiem soków z owoców południowych (innych niż ananasowy) 3,0
Wino, miody pitne -  
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu, zawartość tłuszczu wynosi 62-80%, 60-62%, 41-60%, 39-41% oraz mniej niż 39% - produkt mleczny niskotłuszczowy -
Przetwory grzybowe -
Dżemy i galaretki wyborowe -
Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi -
Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa -
Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin -
Ser serwatkowy -
Owoce i warzywa - konserwy -
Gehakt -
Świeże makarony -
Piwo -
  Cytryniany sodu E 331 Dżemy i galaretki wyborowe -  
Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi -
Gehakt -
Owoce i warzywa - konserwy -
Kompoty owocowe -
  Cytryniany potasu E 332 Kompoty owocowe -  
Owoce i warzywa - konserwy -
Gehakt -
  Cytryniany wapnia E 333 Owoce i warzywa - konserwy -  
Kompoty owocowe -
Dżemy i galaretki wyborowe -
Gehakt -
13 Kwas [L+(-)]  E 334 Przetwory owocowe i warzywne -  
winowy Napoje spirytusowe z wyjątkiem wódek czystych i spirytusu rektyfikowanego butelkowanego 2
Napoje bezalkoholowe 1
Wyroby cukiernicze 20 z wyjątkiem czekolady i wyrobów czekoladowych i kakaowych
Wino 1
Koncentraty napojów 10 łącznie z

E 335, E 336

E 337

Sosy sałatkowe i majonezy -  
Wyroby typu sneksy i czipsy, chrupki -  
Koncentraty deserów, koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw 20 łącznie z

E 335, E 336

E 337

Wyroby kakaowe i czekoladowe 5,0  
Dżemy i galaretki wyborowe -
Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi -
Owoce i warzywa - konserwy -
Świeże makarony -
14 Winiany sodu, potasu, sodowo-potasowy E 335

E 336 

Koncentraty napojów 10 łącznie z

E 334

E 337 Koncentraty deserów, koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw 20 łącznie z

E 334

Sosy sałatkowe i majonezy -  
  Winiany sodu E 335 Dżemy i galaretki wyborowe -  
Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi -
Owoce i warzywa - konserwy -
  Winiany potasu E 336 Sok winogronowy -  
Owoce i warzywa - konserwy -
  Winian sodowo-potasowy E 337 Owoce i warzywa - konserwy -  
15 Kwas fosforowy E 338 Napoje typu cola oraz analogiczne zawierające ekstrakt kawy naturalnej zamiast ekstraktu orzeszków cola
nowe brzmienie
Aromatyzowane napoje bezalkoholowe
:
0,7
nowe brzmienie
pojedynczo lub łącznie z E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452, wyrażone jako P205"
Kazeina spożywcza
nowe brzmienie
Napoje dla sportowców
0,5
16 Fosforany sodu E 339 Skrobia budyniowa - do obróbki mleczka skrobiowego
Mieszanki przyprawowe do wyrobów typu sneksy i czipsy 5
17 Fosforan amonu E 342 Nastaw do produkcji wina -  
18 Jabłczany sodu E 350 Dżemy i galaretki wyborowe -  
Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami -
niskokalorycznymi -
19 Kwas adypinowy oraz jego sól  E 355

E 356

Nadzienia i polewy do wyrobów

piekarskich i ciastkarskich

2 wyłącznie do środków spożywczych określonych w rubryce 4 oraz wyrażone jako kwas adypinowy
sodowa i potasowa E 357 Koncentraty deserów w proszku 1
Desery żelujące 6
Desery z dodatkiem aromatów owocowych 1
Koncentraty w proszku do domowego sporządzania napojów 10
Kwas adypinowy E 355 Lody i ich koncentraty3 5  
Koncentraty ciast 5
Koncentraty deserów 30
Desery owocowe w proszku 6,7
Koncentraty napojów 10
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw 40
20 Kwas bursztynowy E 363 Desery 6 wyłącznie do środków spożywczych określonych w rubryce 4
Zupy, buliony i rosoły 5
Koncentraty w proszku do domowego sporządzania napojów 3
21 Difosforan disodowy  E 450i

E 450iii

Miazga kakaowa

Proszek kakaowy

-  
Difosforan tetrasodowy   Mrożone przetworzone ziemniaki, np. frytki 5  
22 Węglany sodu E 500 Hydrolizaty białkowe -  
Karmelki musujące -  
Wyroby kakaowe i czekoladowe 70,0 w przeliczeniu na suchą masę beztłuszczową; wyrażone jako węglany potasu pojedynczo lub łącznie z

E 170, E 501

E 503, E 504

E 524, E 525

E 526, E 527

E 528, E 530

Koncentraty obiadowe z makaronem -  
Guma do żucia -
Ser smażony chudy 10
Ser kminkowy parzony 30
Koncentraty napojów -
Purée ziemniaczane, koncentraty ziemniaczane -
Białczany, kazeiniany -
Margaryny 2
Wędliny, wyroby garmażeryjne z udziałem mięsa peklowanego 3
Mleko zagęszczone i mleko w proszku - tylko E 500(ii)
23 Węglany potasu E 501 Mleko zagęszczone i mleko w proszku - tylko E 501(ii)
Wyroby kakaowe i czekoladowe 70,0 w przeliczeniu na suchą masę beztłuszczową; wyrażone jako węglany potasu pojedynczo

lub łącznie z

E 170, E 501

E 503, E 504

E 524, E 525

E 526, E 527

E 528, E 530

Koncentraty zup i napojów -  
Wyroby typu sneksy i czipsy -
Purée ziemniaczane, koncentraty ziemniaczane -
24 Węglany amonu E 503 Nastaw do produkcji wina 0,5 łącznie z

E 517

Serwatka zagęszczona 5 w stosunku do suchej masy surowca wyłącznie

E 503(ii)

Wyroby kakaowe i czekoladowe 70,0 w przeliczeniu na suchą masę beztłuszczową; wyrażone jako węglany potasu pojedynczo

lub łącznie z

E 170, E 500

E 501, E 504

E 524, E 525

E 526, E 527

E 528, E 530

25 Węglany magnezu E 504 Wyroby typu sneksy i czipsy -  
Sery dojrzewające -  
Koncentraty napojów -  
Wyroby kakaowe i czekoladowe 70,0 w przeliczeniu na suchą masę beztłuszczową; wyrażone jako węglany potasu pojedynczo

lub łącznie z

E 170, E 500

E 501, E 503

E 524, E 525

E 526, E 527

E 528, E 530

26 Kwas chlorowodorowy (kwas solny) E 507 Woda do produkcji: piwa, majonezów i sosów sałatkowych -  
Cukier inwertowany -
Żelatyna spożywcza, pektyna -
Glukoza, hydrolizaty skrobiowe - do uzyskania pH 1,9 - 2,2
Majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.) - wyłącznie do regulacji pH wody technologicznej
Kazeina spożywcza, hydrolizaty białkowe, białczany -  
27 Chlorek potasu2 E 508 Konserwy mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu, przetwory rybne, sery dojrzewające, sery topione, serki twarogowe termizowane, napoje mleczne fermentowane i/lub z dodatkami smakowymi, sosy jogurtowe, bryndza owcza i owczo-krowia, serki ziarniste typu cottage cheese i inne rodzaje produktów twarogowych -  
28 Chlorek wapnia E 509 Woda do produkcji piwa 0,1  
Słód browarniczy -
29 Kwas siarkowy E 513 Kazeina spożywcza, żelatyna spożywcza -  
Woda do produkcji piwa 0,04
30 Siarczan wapnia E 516 Woda do produkcji piwa 0,3  
Pieczywo żytnie i mieszane -
31 Siarczan amonu E 517 Nastaw do produkcji wina 0,5 łącznie z E 503
32 Wodorotlenek sodu E 524 Kazeiniany, białczany -  
Słone paluszki - kąpiel w 2% roztworze wodnym
Wyroby kakaowe i czekoladowe 70,0 w przeliczeniu na suchą masę beztłuszczową; wyrażone jako węglany potasu pojedynczo lub łącznie z

E 170, E 500

E 501, E 503

E 504, E 525

E 526, E 527

E 528, E 530

Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne gotowe przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi -  
33 Wodorotlenek potasu, Wodorotlenek wapnia, Wodorotlenek magnezu E 525

E 526

E 528

Kazeiniany, białczany -  
Wodorotlenek potasu E 525 Wyroby kakaowe i czekoladowe 70,0 w przeliczeniu na suchą masę beztłuszczową; wyrażone jako węglany potasu pojedynczo

lub łącznie z

E 170, E 500

E 501, E 503

E 504, E 524

E 526, E 527

E 528, E 530

Wodorotlenek wapnia E 526 Wyroby kakaowe i czekoladowe 70,0 w przeliczeniu na suchą masę beztłuszczową; wyrażone jako węglany potasu pojedynczo

lub łącznie z

E 170, E 500

E 501, E 503

E 504, E 524

E 525, E 527

E 528, E 530

34 Wodorotlenek amonu E 527 Kazeiniany 3,0  
Białczany 3,5
Wyroby kakaowe i czekoladowe 70,0 w przeliczeniu na suchą masę beztłuszczową; wyrażone jako węglany potasu pojedynczo

lub łącznie z

E 170, E 500

E 501, E 503

E 504, E 524

E 525, E 526

E 528, E 530

35 Wodorotlenek magnezu E 528 Wyroby kakaowe i czekoladowe 70,0 w przeliczeniu na suchą masę beztłuszczową; wyrażone jako węglany potasu pojedynczo

lub łącznie z

E 170, E 500

E 501, E 503

E 504, E 524

E 525, E 526

E 527, E 530

36 Tlenek wapnia E 529 Białczany, kazeiniany -  
37 Tlenek magnezu E 530 Wyroby kakaowe i czekoladowe 70,0 w przeliczeniu na suchą masę beztłuszczową; wyrażone jako węglany potasu pojedynczo

lub łącznie z

E 170, E 500

E 501, E 503

E 504, E 524

E 525, E 526

E 527, E 528

38 Lakton kwasu glukonowego E 575 Musztarda 20  
Ser Tofu 4 do mleczka sojowego - surowiec
Majonezy, sosy sałatkowe 20  
Sery dojrzewające 15 na 1 litr mleka - surowiec
Ser Feta 5 na 1 litr mleka - surowiec
Wędliny surowo dojrzewające 5
Owoce i warzywa - konserwy -
Świeże makarony -
Twarogi ziarniste -
Mozzarella i ser serwatkowy -

1 E 260 nie może stanowić składnika surowcowego produktu gotowego do spożycia (nie jest zamiennikiem octu).
2 Wyłącznie w postaci równomiernej mieszaniny z solą kuchenną, w której zawartość KCl nie przekracza 50%.
3 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.
 
 



 
M
C
K
alergie, zatrucia, zakażenia, urazy
dochodzenie przyczyn  w składzie: 
żywności, napojów, kosmetyków, leków i in. produktów,
w usługach oraz w otaczającym środowisku

PORADNIA 
MEDYCZNEGO CENTRUM KONSUMENTA
 

M
C
K


 

MEDYCZNE CENTRUM KONSUMENTA
 
 

3smoki

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

(................................)
Alarm konsumencki
ALARM KONSUMENCKI


ALARM KONSUMENCKI
- FIRMY, MARKOWE PRODUKTY, ZAGROŻENIA ZDROWIA

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
 



§
§
§
§
§
kto wytwarza lub sprzedaje produkt niebezpieczny, ten odpowiada
za ciężki uszczerbek na zdrowiu, inne naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, a także za doznaną krzywdę konsumenta

Naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty 
Na żądanie poszkodowanego zobowiązany do naprawienia szkody powinien  wyłożyć z góry sumę potrzebną na koszty leczenia, a jeżeli poszkodowany  stał się inwalidą, także sumę potrzebną na koszty przygotowania do innego  zawodu. Jeżeli poszkodowany utracił całkowicie lub częściowo zdolność do  pracy zarobkowej albo jeżeli zwiększyły się jego potrzeby lub zmniejszyły  widoki powodzenia na przyszłość, może on żądać od zobowiązanego do  naprawienia szkody odpowiedniej renty. Jeżeli w chwili wydania wyroku szkody nie da się dokładnie ustalić, poszkodowanemu może być przyznana renta tymczasowa.

§
§
§
§
§

 



STOWARZYSZENIE
  OCHRONY
     ZDROWIA
       KONSUMENTÓW
STOWARZYSZENIE OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTÓW


ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE
CZASOPISMO RUCHU OCHRONY ZDROWIA
AKTUALIZOWANA WERSJA ELEKTRONICZNA
"ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE"

SUBSTANCJE DODATKOWE
DO ŻYWNOSCI I NAPOJÓW
 
 



ALFABETYCZNY SPIS ZAWARTOŚCI
STRON INTERNETOWYCH DOMENY HALAT.PL
DOTYCZĄCYCH OCHRONY ZDROWIA