DODATKI DO ŻYWNOŚCI

SUBSTANCJE DODATKOWE DOZWOLONE
I INNE SUBSTANCJE OBCE
DODAWANE DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK
objaśnienia

Uwaga!
od 1. maja 2004r. obowiązuje
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu
(Dz. U. Nr 94, poz. 933),
które zgodnie z intencją Ministra Zdrowia
w czasie od 23. kwietnia 2004
do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej
(czyli 1. maja 2004r.)
zastąpiło
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r.
w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu
i warunków ich stosowania
(Dz. U. Nr 87, poz. 805)

GRUPY 6 - 8:

STABILIZATORY I EMULGATORY
objaśnienia
 SOLE EMULGUJĄCE
objaśnienia
ZAGĘSTNIKI I SUBSTANCJE ŻELUJĄCE
objaśnienia


Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z dnia 5 lutego2001 r. Nr 9, poz. 72)
tekst rozporządzenia

Załącznik nr 2

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG ICH FUNKCJI TECHNOLOGICZNYCH

6. Stabilizatory i emulgatory
7. Sole emulgujące
8. Zagęstniki i substancje żelujące


6. Stabilizatory i emulgatory


Lp.
Nazwa substancji
Nr
Środek spożywczy
Maksymalna dawka g/kg lub g/l
Uwagi
1
2
3
4
5
6
1 Węglany wapnia E 170 Cukier puder 10  
Koncentraty napojów w postaci sypkiej -
Pulpy owocowe, przeciery owocowe 0,8
Sosy pomidorowe i warzywne, wyroby typu sneksy i czipsy -
Guma do żucia -
2 Kwas octowy, E 260 Wędliny 3  
Octan sodu E 262i Koncentraty obiadowe, kazeiniany -
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze -
Koncentraty dodatków do potraw, sosy sałatkowe - E 262(i)
3 Octan potasu, E 261 Kazeiniany, białczany -  
Octan wapnia E 263 Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane - wyłącznie do mąki
4 Kwas askorbinowy E 300 Świeże makarony -  
Mleko w proszku, śmietanka w proszku -
Mrożone i głęboko mrożone owoce i warzywa -
Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane -
5 Askorbinian sodu E 301 Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane -  
6 Askorbinian wapnia E 302 Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane -  
7 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego E 304 Mleko zagęszczone i mleko w proszku -  
Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin -
Pain courant français -
Piwo -
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
8 Lecytyna E 322 Tłuszczowe kremy do ciast, wyrobów cukierniczych i piekarskich -  
Wyroby ciastkarskie, ciasta -  
Koncentraty deserów, koncentraty napojów typu kawa z zabielaczem (kakaowe, smakowe) -  
Zabielacze do napojów -  
Wędliny drobno i średnio rozdrobnione, wędliny podrobowe, wędliny homogenizowane, w tym z drobiu, tłuszczowe wyroby garmażeryjne 5 pojedynczo lub łącznie z

E 471, 

E 472a, 

E 472b, 

E 472c

Aromaty naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne na bazie tłuszczu -  
Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) 2 pojedynczo

lub łącznie z

E 491,

E 492 -

Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) 5 dotyczy wyłącznie polew
Pasty rybne -
Śniadaniowe przetwory zbożowe

preparowane do bezpośredniego

spożycia

-
Mleko pełne w proszku bez dodatków i z dodatkami smakowymi (kawa, kakao, cukier), śmietanka w proszku -
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw i ciast -
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu, zawartość tłuszczu wynosi 62-80%, 60-62%, 41-60%, 39-41% oraz mniej niż 39% - produkt mleczny niskotłuszczowy -
Margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne, zemulgowane sosy w tym majonezy, sosy sałatkowe,

sosy mięsne

-
Lody i ich koncentraty1, twarogi termizowane, wyroby cukiernicze w tym polewa kakaowa -
Mąka i przetwory zbożowe -
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze -
Wyroby kakaowe i czekoladowe -
Mleko zagęszczone i mleko w proszku -
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
Pain courant français -
Świeże makarony, makarony instant -
Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek 30,0
9 Mleczan sodu, mleczan potasu, mleczan wapnia E 325

E 326,

Koncentraty deserów błyskawicznych 12 tylko E 327
E 327 Sosy pomidorowe 30 łącznie z

E 270

10 Kwas cytrynowy, Cytryniany sodu cytryniany potasu cytryniany wapnia E 330 Wędliny i konserwy mięsne 3  
E 331

E 332

Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane -
E 333 Susze ziemniaczane 3 E 330
  Białczany 0,5 na 1 litr mleka
Kazeiniany - E 332, E 333
Mleko spożywcze o przedłużonej trwałości 1 E 331
Mleko zagęszczone, śmietanka sterylizowana 2 pojedynczo lub łącznie z E 339
Mleko w proszku bez dodatków i z dodatkami smakowymi (kawa, kakao, cukier, śmietanka w proszku) 18 E 331, E 332
Krew spożywcza 5 E 331
Koncentraty ziemniaczane -  
Świeże makarony - wyłącznie E 330
Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) 4  
Zabielacze do napojów -  
Pomidory konserwowe - E 333
Cytryniany sodu E 331 Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki łącznie z produktami mrożonymi i głęboko mrożonymi -  
Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin -  
Cytryniany potasu E 332 Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki łącznie z produktami mrożonymi i głęboko mrożonymi -  
Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin -  
Cytryniany wapnia E 333 Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki łącznie z produktami mrożonymi i głęboko mrożonymi -  
Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin -  
11 Fosforany sodu E 339 Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem (kakaowe, smakowe) 2 pojedynczo lub łącznie z

E 340, E 341

Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw 10 E 450, E 452
Mleko zagęszczone, śmietanka sterylizowana 2 pojedynczo lub łącznie z

E 330, E 331

E 332, E 333

Sery topione 20 pojedynczo lub łącznie z

E 450, E 451

E 452

Zabielacze do napojów 30 pojedynczo lub łącznie z

E 340, E 341

E 450,

E 452

Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów 50
Półprodukty owocowe i warzywne przeznaczone do wyrobów cukierniczych; wsady i przetwory owocowe i warzywne przeznaczone do napojów mlecznych fermentowanych z dodatkami smakowymi 0,8 pojedynczo lub łącznie z

E 340, E 341

Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia 5  
Desery mleczne do ubijania i napowietrzania, kremy do ciast i wyrobów ciastkarskich 3 pojedynczo lub łącznie z

E 340, E 341

E 450

Wędzonki wieprzowe (z wyjątkiem wędzonek surowo dojrzewających, boczku, słoniny, podgardla), wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy blokowe pasteryzowane i sterylizowane (z wyjątkiem konserw typu mielonka), konserwy drobiowe pasteryzowane i sterylizowane typu szynka
nowe dopuszczenie
5,0 w

przeliczeniu

na P2O5

pojedynczo lub łącznie z

E 450,

E 451,

E 452

12 Fosforany potasu E 340 Zabielacze do napojów 30 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 341

E 450, E 452

Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów 50
Desery mleczne do ubijania i napowietrzania, kremy do ciast i wyrobów ciastkarskich 3 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 341

E 450

Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem (kakaowe, smakowe) 2 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 341

Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw 10 E 450, E 452
Półprodukty owocowe i warzywne przeznaczone do wyrobów cukierniczych, wsady i przetwory owocowe i warzywne przeznaczone do napojów mlecznych fermentowanych z dodatkami smakowymi

nowe dopuszczenie

0,8 pojedynczo lub łącznie z

E339, E341

13 Fosforany wapnia E 341 Zabielacze do napojów 30 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 340

E 450, E 452

Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów 50
Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem (kakaowe, smakowe) 2 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 340

Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw 10 E 450, E 452
Desery mleczne do ubijania i napowietrzania, kremy do ciast i wyrobów ciastkarskich 3 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 340

E 450

Guma do żucia 30  
Półprodukty owocowe i warzywne przeznaczone do wyrobów cukierniczych, wsady i przetwory owocowe i warzywne przeznaczone do napojów mlecznych fermentowanych z dodatkami smakowymi
nowe dopuszczenie
0,8 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 340

13a


14
 Fosforany  magnezu

Kwas metawinowy

E 343

E 353

nowe dopuszczenie

Wino gronowe

0,1  
15 Alginian sodu E 401 Napoje bezalkoholowe -  
16 Alginian potasu E 402      
17 Alginian amonu E 403      
18 Alginian wapnia E 404      
19 Alginian propylenoglikolowy E 405 Emulsje tłuszczowe 3 wyłącznie do środków spożywczych określonych w rubryce 4
Wyroby piekarskie i ciastkarskie 2
Nadzienia, polewy ( z wyjątkiem polew kakaowych) i powłoki produktów piekarskich delikatesowych i wyrobów ciastkarskich 5
Wyroby cukiernicze 1,5
Lody wodne 3
Wyroby typu sneksy i czipsy 3
Sosy 8
Piwo 0,1
Guma do żucia 5
Preparaty owocowe i warzywne 5
Napoje bezalkoholowe aromatyzowane 0,3
Zemulgowane likiery 10
Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną 1,2
Preparaty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała 1,2
Dodatki uzupełniające dietę 1
Napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche 0,1
20 Agar E 406 Śmietana termizowana, sterylizowana UHT 10  
21 Karagen E 407 Desery tłuszczowe w aerozolu -  
Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych 10 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 412

E 415

22 Mączka chleba świętojańskiego E 410 Napoje bezalkoholowe -  
Napoje owocowe z cząstkami owoców stabilizowane -  
Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych 10 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 412

E 415

23 Guma guar E 412 Napoje bezalkoholowe -  
Napoje owocowe z cząstkami owoców stabilizowane -  
Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych 10 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 415

24 Guma arabska E 414 Napoje bezalkoholowe -  
Napoje owocowe z cząstkami owoców stabilizowane -
Piwo -
25 Guma ksantanowa E 415 Napoje bezalkoholowe -  
Napoje owocowe z cząstkami owoców stabilizowane -
Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych 10 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 412

26 Guma Karaya E 416 Wyroby typu sneksy i czipsy 5 wyłącznie do środków spożywczych określonych w rubryce 4
Glazury i powłoki drażetkarskie do orzechów 10
Nadzienia, polewy (z wyjątkiem polew kakaowych) i powłoki produktów piekarskich delikatesowych i wyrobów ciastkarskich 5
Desery 6
Zemulgowane sosy w tym majonezy 10
Likiery jajeczne 10
Dodatki uzupełniające dietę -
Guma do żucia 5
27 Guma Tara E 417 Napoje bezalkoholowe -  
28 Guma gellan E 418 Napoje bezalkoholowe -  
29 Glicerol E 422 Karmelki -  
Wyroby kakaowe i czekoladowe -
30 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 20) E 432 Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie 3 wyłącznie do środków spożywczych określonych
31 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 80) E 433 Emulsje tłuszczowe dla piekarstwa 10 w rubryce 4, a ponadto
Zamienniki mleka i śmietany 5 pojedynczo lub łącznie z
Lody i ich koncentraty1 1
32 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu  E 434 Desery 3 E 432, E 433

E 434, E 435

33 (polysorbate 40) Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 60) E 435 Wyroby cukiernicze z wyjątkiem kakaowych i czekoladowych 1 E 436
Zemulgowane sosy 5
34 Trójstearynian polioksyetylenosorbitolu polysorbate 65) E 436 Zupy 1  
Guma do żucia 5
Dodatki uzupełniające dietę -
Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną 1
Preparaty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała 1
35 Pektyny E 440 Nektary owocowe 3  
36 Fosfatydy amonu E 442 Kakao i wyroby czekoladowe wyłączając nadzienia 10 wyłącznie do środków
Wyroby cukiernicze na bazie kakao i wyrobów czekoladowych 10 spożywczych określonych
37 Octan izomaślanu sacharozy E 444 Napoje bezalkoholowe aromatyzowane opalizujące 0,3 w rubryce 4 
38 Estry glicerolu i żywic roślinnych E 445 Napoje bezalkoholowe aromatyzowane opalizujące 0,1
Na powierzchnię owoców cytrusowych 0,05
39 Difosforany E 450 Sery topione 20 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 451,

E 452

Zabielacze do napojów 30 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 340, E341 

E 452

Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów 50
Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem (kakaowe, smakowe) 2 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 340

E 341, E 452

Kiełbaski rybne i pasty rybne 2 pojedynczo

lub łącznie z

E 451

Desery mleczne do ubijania i napowietrzania, kremy do ciast i wyrobów ciastkarskich 3 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 340

E 341

Wędzonki wieprzowe (z wyjątkiem wędzonek surowo dojrzewających, boczku, słoniny, podgardla), wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy blokowe pasteryzowane i sterylizowane (z wyjątkiem konserw typu mielonka), konserwy drobiowe pasteryzowane i sterylizowane typu szynka 5,0 w przeliczeniu na P2O5 pojedynczo lub łącznie z

E 339,

E 451,

E 452

Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw 10 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 340

E 341, E 452

Koncentraty purée ziemniaczanego 3  
Mrożone przetworzone ziemniaki np. frytki
nowe dopuszczenie
5  
40 Trifosforany E 451 Sery topione 20 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 450,

E 452

Kiełbaski rybne i pasty rybne 2 pojedynczo lub łącznie z

E 450

Wędzonki wieprzowe (z wyjątkiem wędzonek surowo dojrzewających, boczku, słoniny, podgardla), wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy blokowe pasteryzowane i sterylizowane (z wyjątkiem konserw typu mielonka), konserwy drobiowe pasteryzowane i sterylizowane typu szynka
nowe dopuszczenie
5,0 w przeliczeniu na P2O5 pojedynczo lub łącznie z

E 339,

E 450,

E 452

41 Polifosforany E 452 Sery topione 20 pojedynczo lub łącznie z

E 339,

E 450,

E 451

Wędzonki wieprzowe (z wyjątkiem wędzonek surowo dojrzewających, boczku, słoniny, podgardla), wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy blokowe pasteryzowane i sterylizowane (z wyjątkiem konserw typu mielonka), konserwy drobiowe pasteryzowane i sterylizowane typu szynka 5,0 w przeliczeniu na P2O5 pojedynczo lub łącznie z

E 339,

E 450,

E 451

Zabielacze do napojów 30 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 340

E 341, E 450

Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów 50
Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem (kakaowe, smakowe) 2 pojedynczo lub łącznie z

E 339, E 340

Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw
nowe dopuszczenie
10 E 341, E 450
42 Metyloceluloza E 461 Zalewy przeznaczone do otrzymywania zewnętrznych powłok wędlin, poddawanych dalszej obróbce termicznej -  
43 Metyloceluloza Hydroksypropylome-tyloceluloza E 461

E 464

Mrożone kulinarne półprodukty

ziemniaczane, napoje bezalkoholowe

-  
Wyroby ciastkarskie i ciasta 8
Mrożone kulinarne wyroby z ciasta naleśnikowego 10
Suszone przetwory ziemniaczane 10
Panierki 25
Sosy (np. serowe, barbeque), sosy sałatkowe, majonezy 8 wyrób w postaci płynnej
  15 wyrób w postaci sproszkowanej
Zamienniki ubitej śmietany 7
Lody i desery mrożone 5
Półprodukty garmażeryjne, wyroby garmażeryjne i potrawy kulinarne z wyjątkiem wyrobów mięsnych i z udziałem mięsa  8
44 Celuloza E 460 Napoje bezalkoholowe -  
45 Hydroksypropylo-celuloza E 463 Napoje bezalkoholowe -  
46 Etylometyloceluloza E 465 Napoje bezalkoholowe -  
47 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) E 466 Napoje bezalkoholowe -  
48 Sole sodowe, potasowe, wapniowe kwasów tłuszczowych E 470a Drożdże piekarskie (przeznaczone wyłącznie do użytku przemysłowego) 15 pojedynczo lub łącznie z

E 471 

E 472a,

E 472b, E 472c,

E 475 

E 491

49 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E 471 Susze ziemniaczane, płatki kukurydziane i ziemniaczane, płatki pszenne preparowane 5  
Lody i ich koncentraty1 10 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 410, E 412

E 415, E 440

E 472a, E 472b

Wyroby ciastkarskie i ciasta -
Śmietanka w proszku 5
Mleko pełne w proszku instant 2,5
Tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne, margaryny -
Wyroby cukiernicze -
Desery, desery twarogowe, desery mleczne i tłuszczowe do ubijania i napowietrzania -
Zabielacze do napojów 30
Koncentraty obiadowe, koncentraty ziemniaczane, koncentraty kremów, nadzień i pianek deserowych -
Sosy sałatkowe -
Chrupki kukurydziane, wyroby typu sneksy i czipsy -
Koncentraty ciast -
Tłuszczowe kremy do ciast -
Drożdże piekarskie (wyłącznie do użytku przemysłowego) 15 pojedynczo lub łącznie z

E 470a, E 472a,

E 472b, E 472c,

E 475 

E 491

Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem (kakaowe, smakowe) -  
Desery tłuszczowe w aerozolu -
Sery topione 0,1  
Aromaty naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne na bazie tłuszczu - pojedynczo lub łącznie z

E 472a,

Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kawa, kakao, soki owocowe) 2 E 472b,

E 472c,

E 322

Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) 5 pojedynczo lub łącznie z

E 491, E 492

Pasty rybne - - dotyczy
Wędliny drobno i średnio rozdrobnione, wędliny podrobowe, wędliny homogenizowane, w tym z drobiu, tłuszczowe wyroby garmażeryjne 5 wyłącznie polew
Konserwy mięsne i drobiowe -  
Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia -  
Masy tłuste wyrobów cukierniczych, masy pomadowe -
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane i półcukiernicze -
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu, zawartość tłuszczu wynosi 62-80%, 60-62%, 41-60%, 39-41% oraz mniej niż 39% - produkt mleczny niskotłuszczowy -
Wyroby kakaowe i czekoladowe -
Dżemy i galaretki wyborowe, marmolady, słodzony przecier z kasztanów jadalnych -
Pasteryzowana śmietanka -
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
Ryż błyskawiczny (szybko gotujący się) -
Pain courant français -
Świeże makarony -
Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin 10
Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane -
50 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E 472a Desery, desery twarogowe, desery tłuszczowe w proszku do ubijania i napowietrzania, desery mleczne w proszku, pianki deserowe w proszku, zamienniki bitej śmietany w proszku -  
Lody i ich koncentraty1 10 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 410, E 412

E 415, E 440

E 471 

E 472b

Aromaty naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne na bazie tłuszczu - pojedynczo lub łącznie z

E 471,

Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) 2 E 472b,

E 472c,

E 322

Pasty rybne - pojedynczo lub łącznie z

E 491, E 492 -

dotyczy wyłącznie polew

Wędliny drobno i średnio rozdrobnione, wędliny podrobowe, wędliny homogenizowane, w tym z drobiu, tłuszczowe wyroby garmażeryjne 5
Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) 5
Konserwy mięsne i drobiowe -  
Koncentraty lukru do ciast -  
Wyroby ciastkarskie i ciasta 15 pojedynczo lub łącznie z

E 472b, E 472c,

E 472e

Drożdże piekarskie (wyłącznie do użytku przemysłowego) 10 pojedynczo lub łącznie z

E 472b, E 472c,

E 471, E 475

E 491, E 470a

Koncentraty ciast i deserów -  
Tłuszczowe kremy do ciast -  
Likiery 5  
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze 3  
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -  
Ryż błyskawiczny (szybko gotujący się) -  
Tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne -  
Koncentraty kremów, nadzień i pianek deserowych -  
51 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E 472b Desery typu pudding i napowietrzane, desery twarogowe, margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne, desery tłuszczowe do napowietrzania i ubijania -  
Lody i ich koncentraty1 10 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 410, E 412

E 415, E 440

E 471 

E 472a

Wyroby ciastkarskie i ciasta 10 pojedynczo lub łącznie z

E 472a, E 472c

E 472e

Aromaty naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne na bazie tłuszczu - pojedynczo lub łącznie z

E 322, E 471

Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) 2 E 472a,

E 472c

pojedynczo lub łącznie z

Pasty rybne -  
Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) 5 E 491,

E 492 -

dotyczy wyłącznie polew

Wędliny drobno i średnio rozdrobnione, wędliny podrobowe, wędliny homogenizowane, w tym z drobiu, tłuszczowe wyroby garmażeryjne 5
Drożdże piekarskie (wyłącznie do użytku przemysłowego) 15 pojedynczo lub łącznie z

E 470a, E 471

E 472a, E 472c,

E 475, E 491

Konserwy mięsne i drobiowe -  
Desery jogurtowe napowietrzane (musy jogurtowe) 8
Koncentraty ciast i deserów, koncentraty kremów, nadzień i pianek deserowych -
Tłuszczowe kremy do: ciast, wyrobów cukierniczych i piekarskich, koncentraty deserów -
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze 3
Likiery 5
Tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne -
52 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E 472c Drożdże piekarskie (wyłącznie do użytku przemysłowego) 15 pojedynczo lub łącznie z E 470a, E 471,

E 472b, E 472a,

E 475 

E 491

Koncentraty ciast, koncentraty kremów nadzień i pianek deserowych -
Zabielacze do napojów 4
Tłuszczowe kremy do ciast -
Desery mleczne, desery twarogowe, margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne, desery tłuszczowe do napowietrzania i ubijania -
Aromaty naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne na bazie tłuszczu - pojedynczo lub łącznie z 

E 471,

Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe 2 E 472b,

E 472a,

E 322

Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) 5 pojedynczo lub łącznie z E 491,
Pasty rybne - E 492 -
Wędliny drobno i średnio rozdrobnione, wędliny podrobowe, wędliny homogenizowane, w tym z drobiu, tłuszczowe wyroby garmażeryjne 5 dotyczy wyłącznie polew
Konserwy mięsne i drobiowe -  
Wyroby ciastkarskie i ciasta 10 pojedynczo lub łącznie z

E 472a,

E 472b,

E 472e

Wyroby cukiernicze -
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu, zawartość tłuszczu wynosi 62-80%, 60-62%, 41-60%, 39-41% oraz mniej niż 39% - produkt mleczny niskotłuszczowy 10
Sosy sałatkowe, sosy majonezowe 5
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane,

pieczywo półcukiernicze

3
Likiery 5
Tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne -
53 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E472d Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane,

pieczywo półcukiernicze

3  
estryfikowane kwasem winowym Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
54 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym E 472e Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, pieczywo półcukiernicze 3  
Koncentraty ciast, tłuszczowe kremy do ciast, wyrobów cukierniczych i piekarskich, desery tłuszczowe do napowietrzania, koncentraty obiadowe -
Sosy obiadowe, sosy pomidorowe i warzywne -
Wyroby ciastkarskie i ciasta 10 pojedynczo lub łącznie z

E 472a,

E 472b,

E 472c

Zabielacze do napojów -
Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
55 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E 472f Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane,

pieczywo półcukiernicze

3  
estryfikowane kwasami octowym i dwuacetylowinowym Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól -
56 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych E 473 Naturalna płynna kawa w puszkach 1 pojedynczo lub łącznie, a
57 Sacharoglicerydy E 474 Przetwory mięsne poddane obróbce w wysokich temperaturach 5g/kg tłuszczu ponadto wyłącznie do środków spożywczych określonych w rubryce 4
Wyroby piekarskie i ciastkarskie 10
Wyroby cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów czekoladowych i kakaowych 5
Emulsje tłuszczowe do celów piekarskich 10
Zabielacze do napojów 20
Lody i ich koncentraty1 5
Desery 5
Sosy 10
Zupy, buliony i rosoły 2
Na powierzchnię owoców świeżych -
Napoje bezalkoholowe na bazie nasion anyżu, kokosowe i migdałowe 5
Napoje spirytusowe z wyjątkiem wina i piwa 5
Koncentraty w proszku do przygotowania gorących napojów 10
Zamienniki śmietanki 5 wyłącznie E 473
Sterylizowana śmietanka i sterylizowana śmietanka o obniżonej zawartości tłuszczu 5 wyłącznie E 474
Napoje na bazie mleka 5
Dodatki uzupełniające dietę -
Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną 5
58 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E 475 Wyroby piekarskie i ciastkarskie 10 wyłącznie do środków spożywczych określonych w rubryce 4
Zemulgowane likiery 5
Produkty jajeczne 1
Zabielacze do napojów 0,5
Guma do żucia 5
Emulsje tłuszczowe 5
Zamienniki mleka i śmietany 5
Wyroby cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych 2
Desery 2
Dodatki uzupełniające dietę -
Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną 5
Preparaty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach do kontrolowania masy ciała 5
Śniadaniowe przetwory zbożowe typu Granola 10
Drożdże piekarskie (wyłącznie do użytku przemysłowego) 15 pojedynczo lub łącznie z

E 470a,

E 471,

E 472a,

E 472b,

E 472c,

E 491

59 Polirycynoleinian poliglicerolu E 476 Produkty do smarowania pieczywa o niskiej i bardzo niskiej zawartości tłuszczu 4 wyłącznie do środków spożywczych określonych w rubryce 4
Wyroby cukiernicze na bazie kakao, czekolada 5
60 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E 477 Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie 5 wyłącznie do środków spożywczych określonych w rubryce 4
Emulsje tłuszczowe przeznaczone dla celów piekarskich 10
Produkty zastępujące mleko i śmietanę 5
Zabielacze do napojów 1
Lody i ich koncentraty1 3
Wyroby cukiernicze 5
Desery 5
Ubite polewy do deserów inne niż śmietana 30
Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną 1
Preparaty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki, stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała 1
61 Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b Emulsje tłuszczowe przeznaczone do smażenia 5 wyłącznie do środków spożywczych określonych w rubryce 4
62 Stearyoilomleczan sodu E 481 Produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie i ciasta 5
63 Stearyoilomleczan wapnia E 482
64 Monostearynian sorbitolu E 491 Drożdże piekarskie (przeznaczone wyłącznie do użytku przemysłowego) 15 pojedynczo lub łącznie z

E 470a,

E 471,

E 472a,

E 472b,

E 472c,

E 475

Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie 10  
Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) 5 pojedynczo lub łącznie z E 471, E 492

E 472a,

E 472b,

E 472c,

E 322

65 Tristearynian sorbitolu E 492 Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) 5 pojedynczo lub łącznie z

E 471, E 491

E 472a,

E 472b,

E 472c,

E 322

Wyroby cukiernicze na bazie kakao, czekolada 10  
66 Węglan sodu E 500i Desery 0,2  
Wędliny 3 wyłącznie do mięsa przy kutrowaniu
Mąka pszenna 3  
67 Chlorek wapnia E 509 Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi -  
Mleko zagęszczone i mleko w proszku -
Sery topione -
Owoce i warzywa - konserwy -
68 Siarczan wapnia E 516 Koncentraty deserów w postaci sypkiej, nadzienia do ciast i wyrobów ciastkarskich 0,05  
Tłuszczowe kremy do ciast 1
69 Wodorotlenek wapnia E 526 Pomidory konserwowe 0,25
Przetwory owocowe 0,5
70 Talk2 E 553b Guma do żucia -
71 Glukonian wapnia E 578 Pomidory konserwowe 0,25
Przetwory owocowe 0,5
Guma do żucia 0,5
72 Glukonian żelazawy E 579 Oliwki czarne w zalewie nadziewane 0,15 pojedynczo lub łącznie
73 Mleczan żelazawy E 585 pastami (paprykowa, anchovis itp.)  
74 Wosk pszczeli E 901 Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich -  
75 Wosk Candelilla E 902 Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich -
76 Wosk Carnauba E 903 Cukierki gumki, guma do żucia, preparaty do smarowania blach i form piekarskich -
77 Trioctan glicerolu (triacetyna) E1518 Guma do żucia -

1 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.
2 Włókna azbestu niewykrywalne metodą dyfrakcji promieniami X.

7. Sole emulgujące

Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka g/kg lub g/l Uwagi
1 2 3 4 5 6
1 Chlorek wapnia E 509 Mleko do produkcji serów dojrzewających 0,2 na 1 litr mleka
Mleko do produkcji twarogów i twarogów termizowanych 0,2 na 1 litr mleka
Mleko do produkcji serwitów i białczanów 0,4 na 1 litr mleka

8. Zagęstniki i substancje żelujące

Lp.
Nazwa substancji
Nr
Środek spożywczy
Maksymalna dawka g/kg lub g/l
Uwagi
1
2
3
4
5
6
1 Kwas alginowy E 400 Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi 10 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406,E 407,

E 410,E 412,

E 415,E 418

2 Alginian sodu 

Alginian potasu 

Alginian amonu 

Alginian wapnia

E 401 

E 402 

E 403 

E 404

Lody i koncentraty lodów1 10 pojedynczo lub łącznie z

E 406,E 407,

E 410,E 412,

E 415,E 440,

E 471, E 472a,

E 472b

Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi 10 pojedynczo lub łącznie z

E 400, E 406

E 407, E 410

E 412, E 415

E 418

Przetwory rybne mrożone 4  
Pasteryzowana śmietanka - wyłącznie E 401 i E 402
Koncentraty deserów i zamienników bitej śmietany 10  
Koncentraty napojów, koncentraty kremów do ciast -  
Koncentraty ciast 10  
Polewy do deserów cukierniczych, ciast, lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) -  
Tłuszczowe kremy do ciast -  
Oliwki w zalewie, nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.) - pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 412, E 415

Masy marcepanowe do wyrobu figurek, nadzienia owocowe 0,5  
Sosy i kremy owocowe, warzywne, warzywa puszkowane w sosach własnych 6 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

Sosy konserw rybnych 20 E 412, E 415

E 418

Koncentraty sosów 8  
Sosy sałatkowe i majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.) 3 pojedynczo lub łącznie z E 405
Serki twarogowe termizowane 12,5 pojedynczo
Desery mleczne 6 lub łącznie z

E 406, E 407

E 410, E 412

E 415, E 440

E 466 oraz skrobie modyfikowane

3 Alginian propylenowo-glikolowy E 405 Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.) 3 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

Koncentraty napojów 0,5
4 Agar E 406 Wyroby cukiernicze z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, wyroby ciastkarskie, koncentraty deserów -  
Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi 10 pojedynczo lub łącznie z

E 400,E 401

E 402, E403

E 404, E 407

E 410, E 412

E 415, E 418

Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.) 5 pojedynczo lub łącznie z

E 407,E 410

E 412,E 415

Lody i ich koncentraty1 10 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 407, E 410

E 412, E 415

E 440, E 471

E 472a, E 472b

Przetwory rybne 5  
Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) 2 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 412, E 415

Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi 10  
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu, desery twarogowe termizowane 5 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 412, E 415

E 418,E 440

oraz skrobie modyfikowane

Śmietanka (sterylizowana UHT do ubijania, ubita) 5  
Serki twarogowe termizowane 12,5 pojedynczo
Desery mleczne 6 lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 407, E 410

E 412, E 415

E 440, E 466

oraz skrobie modyfikowane

Margaryny niskotłuszczowe 10  
Konserwy mięsne wysoko wydajne, wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego 10  
5 Karagen E 407 Lody i ich koncentraty1 10 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 410

E 412, E 415

E 440, E 471

E 472a, E 472b

Mleko zagęszczone i mleko w proszku -  
Pasteryzowana śmietanka -  
Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi 10 pojedynczo lub łącznie z

E 400, E 401

E 402, E 403

E 404, E 406

E 410, E 412

E 415, E 418

Koncentraty deserów, wyroby cukiernicze z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych -  
Tłuszczowe kremy do ciast -  
Koncentraty napojów -  
Serki twarogowe termizowane 12,5 pojedynczo
Desery mleczne 6 lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 410

E 412, E 415

E 440, E 466

oraz skrobie modyfikowane

Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu, desery twarogowe termizowane 5 pojedynczo lub łącznie z

E 406,E 410

E 412,E 415

E 418, E 440

oraz skrobie

modyfikowane

Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) 2 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 406

E 412, E 415

E 440

Żelujące desery owocowe na bazie soków owocowych z dodatkiem lub bez dodatku owoców -  
Półprodukty żelujące do dekoracji lodów, ciast i deserów cukierniczych -  
Sosy i kremy owocowe i warzywne, warzywa puszkowane w sosach własnych (w zalewach) 6 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 412

E 415, E 418

Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw -  
Sery topione 10 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 412

E 415 - łącznie z fosforanami

Konserwy mięsne wysoko wydajne i drobiowe wysoko wydajne, kiełbasy: homogenizowane, drobno, średnio i grubo rozdrobnione wysoko wydajne, produkty blokowe, wędliny podrobowe, kiełbasy drobiowe niewędzone wysoko wydajne 7 każdorazowo po uzyskaniu pozytywnej opinii Państwowego Zakładu Higieny
Wędzonki wysoko wydajne, wędzonki szynkopodobne, szynki wysoko wydajne i wędzonki szynkopodobne w puszkach i w folii, wędzonki drobiowe wysoko wydajne, szynki drobiowe wysoko wydajne 5
Wyroby garmażeryjne z dodatkiem mięsa i podrobów w tym drobiowych -
Sosy pomidorowe 10
Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.) 5 pojedynczo lub łącznie z

E 406,E 410

E 412,E 415

Margaryny niskotłuszczowe 10  
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi 0,25 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 412

E 415

Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.) - pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 410, E 412

E 415

Sosy konserw rybnych 20 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 412

E 415, E 418

Śmietana kulinarna termizowana, sterylizowana UHT 10 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 412

oraz ze skrobiami modyfikowanymi

6 Mączka chleba świętojańskiego E 410 Lody i ich koncentraty1 10 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 412, E 415

E 440, E 471

E 472a, E 472b

Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi 10 pojedynczo lub łącznie z

E 400, E 401

E 402, E 403

E 404, E 406

E 407, E 412

E 415, E 418

Żelujące desery, napoje i kisiele owocowe na bazie soków owocowych z dodatkiem lub bez dodatku owoców 3 pojedynczo lub łącznie z

E 412, E 415

Półprodukty żelujące do dekoracji lodów, ciast i deserów cukierniczych -  
Musztarda 2 pojedynczo lub łącznie z

E 412, E 415

Wyroby ciastkarskie -  
Sosy pomidorowe 5 pojedynczo lub łącznie z

E 412, E 413

E 415, E 418

Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.) - pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 407, E 412

E 415

Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.) 35 pojedynczo lub łącznie z

E 406,E 407

E 412, E 415

Zemulgowane sosy w tym majonezy 5 pojedynczo lub łącznie z

E 412, E 415

Wyroby cukiernicze z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych -  
Sosy i kremy owocowe, warzywne, warzywa puszkowane w sosach własnych (zalewach) 6 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 412

E 415, E 418

Sosy i kremy grzybowe 6 pojedynczo lub łącznie z

E 412

Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) 2 pojedynczo lub łącznie z

E 406, E 407

E 412, E 415

E 440

Serki twarogowe termizowane 12,5 pojedynczo
Desery mleczne 6 lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 412, E 415

E 440, E 466

oraz skrobie modyfikowane

Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu, desery twarogowe termizowane 5 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 412

E 415, E 406

E 418,E 440

oraz skrobie modyfikowane

Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi 0,25 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 412

E 415

Sery topione 10 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 412

E 415 oraz łącznie z fosforanami

Sos obiadowe, dodatki do potraw -  
Sosy konserw rybnych 20 pojedynczo lub łącznie z

E 412, E 407

E 415, E 418

Tłuszczowe kremy do ciast -  
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw, koncentraty napojów i deserów -
Śmietana kulinarna termizowana, sterylizowana UHT 10 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 412

oraz ze skrobiami modyfikowanymi

Kremożele (kremy owocowe) 10 pojedynczo lub łącznie z

E 412

Polewy owocowe do ciast, lodów, deserów  
7 Guma guar E 412 Lody i ich koncentraty1 10 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 410, E 415

E 440, E 471

E 472a, E 472b

Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi 10 pojedynczo lub łącznie z

E 400, E 401

E 402, E 403

E 404, E 406

E 407, E 410

E 415, E 418

Sosy konserw rybnych 20 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 415, E 418

Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.) 35 pojedynczo lub łącznie z

E 406,E 407

E 410, E 415

Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane -  
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw -
Sosy pomidorowe 5 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 413

E 415, E 418

Sosy i kremy owocowe, warzywne, warzywa puszkowane w sosach własnych (zalewach) 6 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 415, E 418

Sosy i kremy grzybowe 6 pojedynczo lub łącznie z E 410
Sosy obiadowe, dodatki do potraw -
Musztarda 2 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 415

Koncentraty ciast -  
Koncentraty deserów -
Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) 2 pojedynczo lub łącznie z

E 406, E 407

E 410, E 415

E 440

Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów 10 pojedynczo lub łącznie z E 410
Kremożele (kremy owocowe)  
Koncentraty napojów -  
Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych) -
Półprodukty żelujące do dekoracji lodów, ciast i deserów cukierniczych -  
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi 0,25 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 415

Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu, desery twarogowe termizowane 5 pojedynczo lub łącznie z

E 406, E 407

E 410, E 415

E 440 oraz skrobie modyfikowane

Śmietana kulinarna termizowana, sterylizowana UHT 10 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

oraz ze skrobiami modyfikowanymi

Pasty kanapkowe na bazie przetworów mlecznych 8  
Bryndza owcza i owczo-krowia termizowane 10 pojedynczo lub łącznie skrobie modyfikowane
Serki twarogowe termizowane 12,5 pojedynczo
Desery mleczne 6 lub łącznie z 

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 410, E 415

E 440, E 466

oraz skrobie modyfikowane

Sery topione 10 pojedynczo lub łącznie z 

E 407,E 410

E 415 - łącznie z fosforanami

Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych, margaryny niskotłuszczowe 10  
Zemulgowane sosy w tym majonezy 5 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 415

Sosy w konserwach warzywnych i warzywno-mięsnych 10  
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu, zawartość tłuszczu wynosi 62-80%, 60-62%, 41-60%, 39-41%

oraz mniej niż 39% - produkt mleczny niskotłuszczowy

10
Sosy jogurtowe, bryndza owcza i owczo-krowia termizowana 10
Koncentraty kremów do ciast 10
Chleb pszenny, pszenno-żytni, pieczywo bezglutenowe 10 w stosunku do mąki
Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.) - pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 407, E 410

E 415

Guma do żucia, wyroby typu sneksy i czipsy -  
Żelujące desery, napoje i kisiele owocowe na bazie soków owocowych z dodatkiem lub bez dodatków owoców 3 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 415

8 Tragakanta E 413 Sosy pomidorowe 5 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 412

E 415, E 418

Nadzienia wyrobów ciastkarskich -
Pasty spożywcze 1
9 Guma arabska E 414 Wyroby cukiernicze z wyjątkiem kakaowych i czekoladowych -  
Koncentraty obiadowe -
Koncentraty deserów -
Półprodukty żelujące do dekoracji lodów, ciast i deserów cukierniczych -
Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem - łącznie z

E 415, E 440

10 Guma ksantanowa E 415 Lody i ich koncentraty1 10 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 410, E 412

E 440, E 471

E 472a, E 472b

Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.) 35 pojedynczo lub łącznie z

E 406,E 407

E 412, E 410

Sosy pomidorowe 5 pojedynczo lub łącznie z

E 412, E 413

E 410, E 418

Pieczywo bezglutenowe -  
Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi 10 pojedynczo lub łącznie z

E 400, E 401

E 402, E 403

E 404, E 406

E 407, E 410

E 412, E 418

Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu, desery twarogowe termizowane 5 pojedynczo lub łącznie z

E 406, E 407

E 410, E 412

E 440 oraz

skrobie modyfikowane

Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) 2 pojedynczo lub łącznie z

E 406, E 407

E 410, E 412

E 440

Sery topione 10 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 412

- łącznie z fosforanami

Serki twarogowe termizowane 12,5 pojedynczo
Desery mleczne 6 lub łącznie z 

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 410, E 412

E 440, E 466

oraz skrobie modyfikowane

Sosy i kremy owocowe, warzywne, warzywa puszkowane w sosach własnych (zalewach) 6 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 412, E 418

Pasty warzywne 20  
Zemulgowane sosy w tym majonezy 5 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 412

Musztarda 2 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 412

Zabielacze do napojów -  
Koncentraty ciast, koncentraty lukru -
Koncentraty deserów -
Wyroby ciastkarskie -
Wyroby cukiernicze z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych -
Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw -
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi 0,25 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 412

Sosy konserw rybnych 20 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 412, E 418

E 440

Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.) - pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 407, E 410

E 412

Żelujące desery, napoje i kisiele owocowe na bazie soków owocowych z dodatkiem lub bez dodatków owoców 3 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 412

Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów 10  
Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem - łącznie z

E 414, E 440

11 Guma gellan E 418 Koncentraty deserów -  
Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi 10 pojedynczo lub łącznie z

E 400, E 401

E 402, E 403

E 404, E 406

E 407, E 410

E 412, E 415

Sosy konserw rybnych 20 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 412, E 415

Sosy i kremy owocowe i warzywne, warzywa puszkowane w sosach własnych (zalewach) 6 pojedynczo lub łącznie z

E 407, E 410

E 412, E 415

Sosy pomidorowe 5 pojedynczo lub łącznie z

E 410, E 412

E 413, E 415

Wyroby cukiernicze żelowe 20  
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu, desery twarogowe termizowane 5 pojedynczo lub łącznie z

E 406,E 407

E 410,E 412

E 415 oraz skrobie modyfikowane

Nadzienia i kremy owocowe do ciast 5  
12 Konjac E 425 Galaretki deserowe 10 ta substancja nie może być użyta w produkcji odwodnionych środków spożywczych, przeznaczonych do uwodnienia przed spożyciem
13 Pektyna E 440 Przetwory warzywne, wyroby cukiernicze z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, koncentraty mieszanek żelujących do przetworów owocowych -  
Desery i koncentraty deserów -
Dżemy i galaretki wyborowe -
Dżemy, galaretki, marmolady i słodzony przecier z kasztanów jadalnych 10
Inne podobne owocowe przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi -
Śmietana kulinarna termizowana, sterylizowana UHT 1,5
Wyroby ciastkarskie, ciasta -
Półprodukty i polewy żelujące do dekoracji ciast, deserów cukierniczych i lodów -
Lody i ich koncentraty1 10 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 412, E 415

E 410, E 471

E 472a, E 472b

Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu, desery twarogowe termizowane 15 pojedynczo lub łącznie z

E 406, E 407

E 410, E 412

E 415, E 418

oraz skrobie modyfikowane

Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi 10  
Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) 2 pojedynczo lub łącznie z

E 406,E 407

E 410,E 412

E 415

Margaryny niskotłuszczowe 10  
Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.) -
Koncentraty ciast -
Desery mleczne 6 pojedynczo lub łącznie z

E 401,E 402

E 403,E 404

E 406,E 407

E 410,E 412

E 415,E 466

oraz skrobie modyfikowane

Napoje bezalkoholowe z dodatkiem soków owocowych, warzywnych i owocowo-warzywnych -  
Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem - łącznie z

E 414, E 415

Serki twarogowe termizowane 12,5 pojedynczo lub łącznie z

E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 410, E 412

E 415, E 466

oraz skrobie modyfikowane

Pieczywo bezglutenowe -  
14 Mikrokrystaliczna celuloza E 460(i) Lody i ich koncentraty1 0,4  
15 Hydroksypropyloceluloza E 463 Koncentraty kremów do ciast -  
Kremy do wyrobów ciastkarskich, cukierniczych i piekarskich -
16 Hydroksypropylometyloceluloza E 464 Guma do żucia 0,5  
Koncentraty kremów do ciast -
Kremy do wyrobów ciastkarskich, cukierniczych i piekarskich -
17 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy E 466 Lody i ich koncentraty1 3,5  
Panierki rybne, mięsne 1
Koncentraty kremów, deserów , ciast i napojów, koncentraty napojów kakaowych i czekoladowych -
Żelujące desery, napoje i kisiele owocowe na bazie soków owocowych z dodatkiem lub bez dodatku owoców 1
Pasteryzowana śmietanka -
Serki twarogowe termizowane 12,5 pojedynczo lub łącznie z
Desery mleczne 6 E 401, E 402

E 403, E 404

E 406, E 407

E 410, E 412

E 415, E 440

oraz skrobie modyfikowane

Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane i/lub z naturalnymi dodatkami smakowymi (np. kakao, kawa, soki owocowe) 5  
Napoje spirytusowe: likiery, kremy 3
Dodatki do potraw z wyjątkiem przypraw 5
Nadzienia cukiernicze 3

1 Koncentraty lodów (w proszku, pastach) - w lodach gotowych do spożycia nie więcej niż podano w rubryce 5.
 
 



 
M
C
K
alergie, zatrucia, zakażenia, urazy
dochodzenie przyczyn  w składzie: 
żywności, napojów, kosmetyków, leków i in. produktów,
w usługach oraz w otaczającym środowisku

PORADNIA 
MEDYCZNEGO CENTRUM KONSUMENTA
 

M
C
K


 

MEDYCZNE CENTRUM KONSUMENTA
 
 

3smoki

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

(................................)
Alarm konsumencki
ALARM KONSUMENCKI


ALARM KONSUMENCKI
- FIRMY, MARKOWE PRODUKTY, ZAGROŻENIA ZDROWIA

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
 



§
§
§
§
§
kto wytwarza lub sprzedaje produkt niebezpieczny, ten odpowiada
za ciężki uszczerbek na zdrowiu, inne naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, a także za doznaną krzywdę konsumenta

Naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty 
Na żądanie poszkodowanego zobowiązany do naprawienia szkody powinien  wyłożyć z góry sumę potrzebną na koszty leczenia, a jeżeli poszkodowany  stał się inwalidą, także sumę potrzebną na koszty przygotowania do innego  zawodu. Jeżeli poszkodowany utracił całkowicie lub częściowo zdolność do  pracy zarobkowej albo jeżeli zwiększyły się jego potrzeby lub zmniejszyły  widoki powodzenia na przyszłość, może on żądać od zobowiązanego do  naprawienia szkody odpowiedniej renty. Jeżeli w chwili wydania wyroku szkody nie da się dokładnie ustalić, poszkodowanemu może być przyznana renta tymczasowa.

§
§
§
§
§

 



STOWARZYSZENIE
  OCHRONY
     ZDROWIA
       KONSUMENTÓW
STOWARZYSZENIE OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTÓW


ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE
CZASOPISMO RUCHU OCHRONY ZDROWIA
AKTUALIZOWANA WERSJA ELEKTRONICZNA
"ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE"

SUBSTANCJE DODATKOWE
DO ŻYWNOSCI I NAPOJÓW
 
 



ALFABETYCZNY SPIS ZAWARTOŚCI
STRON INTERNETOWYCH DOMENY HALAT.PL
DOTYCZĄCYCH OCHRONY ZDROWIA