Chleb
1 kg mąki żytniej
15 dkg mąki pszennej
1 dkg drożdży
1 łyżka cukru
Wieczorem, przed dniem pieczenia chleba, rozdrobić
drożdże w letniej wodzie z cukrem (około 1/4 litra), dodać do drożdży mąki
i zmieszać na gęste ciasto, przykryć, postawić w cieple (nie za gorąco).
Na drugi dzień wyrobić resztę mąki z zaczynem i solą, dodawszy odpowiednio
letniej wody, na pulchne, nie za twarde ciasto. Do ciasta można dodać wedle
upodobania kminek lub czarnuszkę. Uformować bochenek lub też ciasto włożyć
do formy wysmarowanej tłuszczem lub wysypanej mąką, postawić w cieple,
żeby urosło do podwójnej prawie objętości. Posmarować z wierzchu wodą i
piec w gorącym piecu 1 godz. Po wyjęciu przeciągnąć po wierzchu wodą i
zawinąć w serwetę, wtedy skórka na chlebie będzie miękka.
|