TRANSGENICZNE WYNALAZKI
Coraz częściej w mediach słychać słowo EUREKA!!!
Na symbol zdobyczy inżynierii
genetycznej
lansowany jest wynalazek pod
nazwą "Herman"
Są też inne, od dawna znane kombinacje.
Dużo mówi się o hodowanym w
Polsce wynalazku
karp + człowiek
Cyprinus carpio + Homo sapiens
Z niecierpliwością czekamy na dalsze postępy inżynierii genetycznej!
Liczymy na zainteresowanie internautów
o ambicjach naukowych
pasjonujących się nowoczesną
biologią, medycyną i weterynarią
oraz nauką o żywieniu człowieka
człowiekiem,
która
ma już niemały dorobek.
Czekamy na projekty i prototypy
oraz wynalazki wykryte
w supermarkecie albo restauracji.
Nie wahajcie się, podzielcie
się z innymi
swoją radością z postępu nauki!
EUREKA!!!
19. stycznia 2002r.
byk + człowiek
Bovis bovis + Homo sapiens
EUREKA!!!
27. lipca 2001r.
sałata + szczur
Lactuca sativa + Rattus rattus
![]() Szczur w sałacie - wynalazek amerykańskiego uczonego z Virginia Tech Ujawniona przez naukowca cecha szczura, to wytwarzanie witaminy C, w którą szczury są siedmiokrotnie bogatsze od sałaty. Pierwszym celem badań jest zapewnienie, aby
szczur w sałacie był długo świeży
Wielu entuzjastów inżynierii genetycznej uznaje
sałatę za zbędne ogniwo w łańcuchu pokarmowm człowieka. A jeszcze bardziej
ambitni zapytują, czy nie lepiej od razu stworzyć rewelacyjny wynalazek,
jakim byłby szczur w człowieku, zamiast w sałacie?
|
EUREKA!!!
24. stycznia 2002r.
świnia + szpinak
Sus scrofa + Spinacia oleracea
![]() Szpinak w świni - wynalazek japońskich uczonych z Kinki University Ujawniona przez naukowca cecha szpinaku, to zamiana 20% wieprzowego niezdrowego tłuszczu nasyconego w zdrowszy (linoleinowy) Do zapłodnionej in vitro komórki jajowej
świni włączono gen szpinaku i zarodek umieszczono w macicy lochy. Spośród
prosiąt, które przyszły na świat, przeżyło jedno na sto (1%). Uczeni
cieszą się jednak, że gen przekazywany jest w warunkach hodowlanych i starają
się dowieść, że zdrowsze mięso ludziom nie szkodzi.
|
EUREKA!!!
kwiecień 2002r.
kura + ?
Gallus domestica + ?
![]() Nagi kurczak - wynalazek izraelskich uczonych z Rehovot Institute Cechy kury dostrzegalne gołym okiem to czerwona skóra pozbawiona piór, dodatkowo ujawniona przez naukowca cecha nagiej kury to mniejsza ilość tłuszczu w tkance podskórnej; nieznane są nam inne niż kurze komponenty tej kombinacji. Czerwonoskóry brojler może okazać się sukcesem
handlowym supermarketów, bo jest tani w produkcji. Rośnie szybko nawet
w słabo wentylowanej i przegrzanej hali hodowlanej i nie trzeba go skubać.
Jest więc oszczędność na energii elektrycznej, robociźnie i utylizacji
odpadów. Zmielony i sprzedany w formie pysznych dietetycznych wędlin
drobiowych nie do odróżnienia od kurczaka skubanego.
|
ŻYWNOŚĆ
TRANSGENICZNA
(ŻYWNOŚĆ
GENETYCZNIE MODYFIKOWANA)
![]() |
STOWARZYSZENIE
OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTÓW |
![]() |
KUPUJĄC DLA SIEBIE,
WSZYSCY STAJEMY SIĘ KONSUMENTAMI |
ALFABETYCZNY
SPIS ZAWARTOŚCI
STRON INTERNETOWYCH DOMENY HALAT.PL
DOTYCZĄCYCH OCHRONY ZDROWIA