SEMINARIUM # 6: NOWOCZESNE TECHNOLOGIE
“ŻYWNOŚĆ
GENETYCZNIE MODYFIKOWANA
A BEZPIECZEŃSTWO
KONSUMENTA”
uzasadnienie potrzeby
podjęcia tematu
SEMINARIUM # 7: HORMONY SRODOWISKOWE
“WPŁYW NATURALNYCH I SYNTETYCZNYCH
HORMONÓW SRODOWISKOWYCH
NA ZDROWIE
ZALEŻNIE OD PŁCI
I WIEKU KONSUMENTA”
uzasadnienie potrzeby
podjęcia tematu
SEMINARIUM # 8: NOWOCZESNE TECHNOLOGIE
“REGULACJE PRAWNE Z ZAKRESU
ORGANIZMÓW ZMODYFIKOWANYCH GENETYCZNIE”
uzasadnienie
potrzeby podjęcia tematu
SEMINARIUM # 9: NOWOCZESNE
TECHNOLOGIE
"ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE W ŻYWNOŚCI
- STAN PRAWNY A PRAKTYKA RYNKOWA"
Ze względu na wagę sprawy program, materiały z seminarium
oraz oraz sprawozdanie pani red.
Krystyny Forowicz
zamieszczone w dzienniku "RZECZPOSPOLITA"
14. października 1999r.
TAJNE
ŁAMANE PRZEZ POUFNE
udostępniamy opinii publicznej:
WYSTĄPIENIA PROGRAMOWE
Prof. dr hab. Janusz Jeljaszewicz, Dyrektor Państwowego Zakładu Higieny
Oporność bakterii na antybiotyki - zagrożenie zdrowia w skali
światowej
Minister Radosław Gawlik, sekretarz stanu
w Ministerstwie Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa
Projekty aktów wykonawczych do art. 37a noweli ustawy z dnia 31 stycznia
1980 r.
o ochronie i kształtowaniu środowiska, która weszła w życie w
dniu 1. stycznia 1999r.
Mr Per Skovmand Rasmussen, Director M&R, CSEP, Dania
Identity preservation program for soya proteins and GMO labelling legislation
in the European Union
dr Zbigniew Hałat, prezes Medycznego Centrum Konsumenta
Prawne i medyczne uzasadnienie zakazu wprowadzania do obrotu organizmów
zmodyfikowanych genetycznie w żywności
mgr inż. Jan Kaliszewski,
Stowarzyszenie Ochrony Zdrowia Konsumentów
wiceprzewodniczący Normalizacyjnej Komisji Problemowej ds. biotechnologii
PKN
Praktyka rynkowa w zakresie obrotu organizmami zmodyfikowanymi genetycznie
w żywności
**********************************************
Materiał
Nr 1
Zbigniew Hałat
REALIZACJA PRZEPISÓW PRAWNYCH OBOWIĄZUJĄCYCH W RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
A MAJĄCYCH ZASTOSOWANIE W PRZYPADKU PRODUKCJI I WPROWADZANIA
DO OBROTU JAKO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB ICH SKŁADNIKÓW SUBSTANCJI OPARTYCH
O ORGANIZMY GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANE
************************
Materiał
Nr 2
Jan Kaliszewski
PRAKTYKA RYNKOWA W ZAKRESIE OBROTU
ORGANIZMAMI GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANYMI W ŻYWNOŚCI
SEMINARIUM #10: REKLAMA I LOBBING
"OSZUKAŃCZA REKLAMA I NIEUCZCIWY LOBBING
W POLSCE I NA ŚWIECIE"
uzasadnienie potrzeby
podjęcia tematu
SEMINARIUM #11: DODATKI DO ŻYWNOŚCI
"RZECZYWISTE, DOMNIEMANE I UROJONE
ZAGROŻENIA KONSUMENTA DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI"
uzasadnienie potrzeby
podjęcia tematu
doc. dr hab. Kazimierz Karłowski
Kierownik Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku
Państwowy Zakład Higieny
ekspert Ministerstwa Zdrowia wiodący w zakresie kreowania opinii
naukowej
w sprawie jakości zdrowotnej substancji dodatkowych do żywności
Ze względu na ogromne zainteresowanie dziennikarzy
tematyką seminarium
udostępniamy trzy wystąpienia:
referat wygłoszony podczas
seminarium
referat wygłoszony podczas
seminarium
mgr Anna Pacanis
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku
Ilościowa i jakościowa analiza laboratoryjna środków spożywczych
w kierunku substancji dodatkowych do żywności
referat wygłoszony podczas
seminarium
SEMINARIUM #12: MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI
"BAKTERIE I PLEŚNIE W ŻYWNOŚCI I NAPOJACH"
uzasadnienie potrzeby
podjęcia tematu
fotografie
(kolejność alfabetyczna)
dr Monika Fonberg - Broczek
Zakład Badania Żywności i Przedmiotów Użytku
Państwowy Zakład Higieny
Centrum Badań Wysokociśnieniowych Polskiej Akademii Nauk
dr Joanna Galimska
Dyrektor Departamentu Przeciwepidemicznego w Głównym Inspektoracie
Sanitarnym
dr Krzysztof Jażdżewski
Główny Inspektorat Weterynarii
prof. zwycz. dr hab. Stanisław Kafel
Instytut Żywności i Żywienia
dr Bożena Krogulska
Zakład Higieny Komunalnej
Państwowy Zakład Higieny
dr Halina Ścieżyńska
Zakład Badania Żywności i Przedmiotów Użytku
Państwowy Zakład Higieny
SEMINARIUM #13: TOLERANCJA WAGOWA, CZ. II
"NIEDOBORY WAGI (OBJĘTOŚCI) ŻYWNOŚCI, NAPOJÓW,
CHEMII GOSPODARCZEJ I KOSMETYKÓW
W OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH"
uzasadnienie potrzeby
podjęcia tematu
program i udostępnione streszczenia
referatów
SEMINARIUM # 14: KOSMETYKI I KOSMETYKA, CZĘŚĆ
I
"NIEBEZPIECZNE KOSMETYKI I USŁUGI KOSMETYCZNE"
informacje wczesniej
udostępnione dot. usług kosmetycznych
SEMINARIUM # 15: ALERGENY, CZĘŚĆ I
"NARASTAJĄCY PROBLEM ALERGII NA ORZECHY ZIEMNE
I OLEJ ARACHIDOWY"
uzasadnienie potrzeby
podjęcia tematu
SEMINARIUM # 16: ZAGROŻENIA ZDROWIA TURYSTY,
CZĘŚĆ I
"ZAGROŻENIA ZDROWIA TURYSTÓW
W CIEPŁEJ STREFIE KLIMATYCZNEJ
- IDENTYFIKACJA, ZAPOBIEGANIE I ŁAGODZENIE
NASTĘPSTW
UJAWNIONYCH PODCZAS PODRÓŻY"
uzasadnienie potrzeby podjęcia
tematu
SEMINARIUM # 17: POLITYKA OCHRONY ZDROWIA,
CZĘŚĆ I
"OCHRONA ZDROWIA KONSUMENTÓW
W KAMPANII WYBORCZEJ 2001"
uzasadnienie potrzeby
podjęcia tematu
SEMINARIUM # 18: POLITYKA OCHRONY ZDROWIA,
CZĘŚĆ II
"GLOBALIZM CZY PROTEKCJONIZM
LEPIEJ SŁUŻY ZDROWIU KONSUMENTÓW?"
uzasadnienie potrzeby
podjęcia tematu
SEMINARIUM # 19: NOWOCZESNE TECHNOLOGIE, CZĘŚĆ
IV
"TRANSGENY
- NARASTAJĄCY PROBLEM MEDYCYNY I OCHRONY ŚRODOWISKA"
uzasadnienie potrzeby
podjęcia tematu
SEMINARIUM # 20: KOSMETYKI, CZĘŚĆ I
"PRZEGLĄD REAKCJI NIEPOŻĄDANYCH PO UŻYCIU
KOSMETYKÓW.
MONITOROWANIE REAKCJI NIEPOŻĄDANYCH
W ŚWIETLE USTAWY O KOSMETYKACH"
uzasadnienie potrzeby podjęcia
tematu
SEMINARIUM # 21: POLITYKA OCHRONY ZDROWIA,
CZĘŚĆ III
"MEDIA I ORGANIZACJE POZARZĄDOWE W ROLI OBROŃCÓW
ZAGROŻONEGO ZDROWIA LUDZI I ŚRODOWISKA"
uzasadnienie potrzeby podjęcia
tematu
Jedną z form działalności Medycznego Centrum Konsumenta,
na którą nasiliło się zapotrzebowanie
między innymi w kręgach przemysłowych, politycznych
i profesjonalnych,
jest prowadzenie szkoleń wewnętrznych, tj. przeznaczonych
wyłącznie dla osób należących do konkretnej organizacji zamawiającej szkolenie.
Poniżej przedstawiam główne części wykładu:
Ochrona zdrowia konsumenta w Polsce:
zagrożenia zdrowia - prawo sanitarne - praktyka
lekarska
I
Rzeczywiste, domniemane i urojone zagrożenia
zdrowia konsumenta w Polsce.
II
Ustawy, przepisy wykonawcze, inspekcje i ich
ocena.
III
Odpowiedzialność władz za ogólne bezpieczeństwo
produktów
i odpowiedzialność producenta za szkodę
wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
IV
Alergie, zatrucia, zakażenia i urazy - dochodzenie
przyczyn w składzie żywności, napojów, kosmetyków, leków
i in. produktów, w usługach oraz w otaczającym
środowisku.
V
Diagnostyka i terapia niepożądanych następstw
produktów i usług
o niewłaściwej jakości zdrowotnej.
VI
Ocena sądowo-lekarska i kwalifikacja uszkodzeń
ciała i rozstrojów zdrowia
w postępowaniu karnym, cywilnym i odszkodowawczym
Istnieje możliwość poszerzenia (zawężenia) tematyki
wykładu w ramach uzgodnień szczegółowych. Jak łatwo dostrzec w powyższym
wykazie seminariów MCK, każdy temat podjęty w latach 1998 - 2004 wyprzedzał,
bądź miał bezpośrednie odzwierciedlenie w rozwoju sytuacji i prawa nie
tylko w Polsce.
dr Zbigniew Hałat
